Цукровики заспокоюють: з початком нового сезону ціни на цукор впадуть.
Долар за кілограм. Не інакше, як "білим золотом", слід тепер називати цукор в Україні.
З минулого року вартість його підскочила мало не вдвічі й найбільше саме останніми тижнями, коли почався період консервацій. Про це йдеться в сюжеті ТСН.
Читайте такожВ уряді розповіли, як змінилися ціни на борщовий набір
"Ціна зросла у порівнянні з минулим роком через несприятливі погодні умови. Також через скорочення посівних площ, зростання цін на газ, електроенергію та похідні матеріали для виробництва цукру", - пояснюють в Асоціації цукровиків.
Кондитери вбачають у цьому картельну змову і б'ють на сполох, стукаючи в усі можливі владні двері.
Олександр Балдинюк, президент Асоціації кондитерів України, наголошує, що наразі ціна на цукор білий у нашій країні удвічі вища, ніж у світі. Причину такої ситуації він вбачає у змові: три чверті "білого золота" контролюють лише 3-5 компаній, якщо вони між собою змовляються, ми отримуємо неринкову ціну.
Та цукровики наполягають: дефіциту наразі немає, а ціна у 23,3-24,3 грн - економічно обґрунтована.