Вартість цукру на Лондонській біржі впала до 432 доларів за тонну / Ілюстрація REUTERS

В Україні сьогодні ціна на цукор у два рази вища, ніж в Європі, через що багато галузей переробки програють конкуренцію на внутрішньому та експортному ринках, куди продають свою продукцію.

Про це на прес-конференції повідомив президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк.

Читайте такожДо середини літа в Україні зміниться ціна на цукор - прогноз

Відео дня

"Протягом вже 11 місяців наша переробка отримує цукор за найвищою у світі ціною. Вартість цукру на Лондонській біржі впала до 432 доларів за тонну, в той час, як в Україні ціна зросла до більш ніж 780 доларів за тонну. Тобто сьогодні ціна на цукор в Україні майже у два рази вища, ніж європейська ціна", - сказав він.

Виробництво цукру в цьому сезоні склало 1,2 млн тонн при споживанні всередині країни 1,5 млн тонн. З урахуванням імпорту, дефіцит становить 60-70 тис. тонн.

Балдинюк також зазначив, що це призвело до подорожчання кондитерських виробів на 15-20%.

Представники галузі просять Верховну Раду застосувати тимчасову квоту на безмитний імпорт 60 тис.тонн цукру, щоб покрити дефіцит.

"Це не заподіє істотної шкоди цукровій галузі, яка зараз є власником дефіцитного товару та отримує непоганий прибуток. В іншому випадку, ситуація, що склалася, буде надалі призводити до складних економічних наслідків", – додав Балдинюк.

Що відбувається з цінами на цукор

  • Україна в поточному маркетинговому році (МР, вересень 2020 - серпень 2021) скоротила виробництво цукру до 1,1 млн тонн, що на 31% менше в порівнянні з попереднім сезоном (1,48 млн тонн).
  • Згідно з дослідженням Київської школи економіки, ціни на цукор в Україні в січні 2021 року зросли в 1,5 раза.
  • У квітні Антимонопольний комітет відкрив справу проти двох виробників цукру через можливу змову про підвищення цін.
  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало тимчасово обнулити ввізні мита на цукор для стабілізації цін в Україні.
  • Станом на 23 травня 2021 року за рік ціна за кілограм цукру в середньому зросла на 10 гривень. З березня по квітень 2021 року - ціна зросла від 24,38 грн/кг на 1,25 грн за кг і досягла 25,63 грн/кг.
  • 25 травня 2021 року директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон прогнозував зміна ціни на цукор.
  • 4 червня 2021 року генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон прогнозував, що до середини літа в Україні зміниться ціна на цукор.