Популярне в Україні м'ясо може різко здорожчати: експерт назвав причини

За рік ціни на цей вид м’яса виросли вже на 60%.

Ціни на свинину в Україні можуть зрости через зниження поголів’я. Про це УНІАН в коментарі повідомив аналітик УКАБ Максим Гопка.

Від початку року ціни на свинину зросли на 34%, а у річному вимірі – на 60%, наводить дані експерт. Це було пов’язане зі скороченням поголів’я свиней узимку до 4,5 млн голів, переважно у господарствах населення.

Дефіцит пропозиції на внутрішньому ринку стимулював зростання цін. За даними УКАБ, у вересні закупівельні ціни на живу вагу свиней беконних порід становили 98–100 грн/кг залежно від регіону.

"Все це стимулювало імпорт. Лише у серпні 2025 року було ввезено 4,6 тис. тонн м’яса, що на 48% більше, ніж у липні. Загалом за вісім місяців цього року імпорт склав 14,9 тис. тонн – у 7,8 раза більше, ніж за аналогічний період 2024-го. Це найвищий показник із 2022 року", – зазначив Гопка.

До кінця року обсяги закупівель можуть сягнути щонайменше 25 тисяч тонн, причому основна частка поставок припаде на другу половину року, прогнозує експерт.

Водночас у країнах ЄС спостерігається зниження вартості живця, що робить їхні ринки привабливими для українських закупівель. Таким чином, імпорт став альтернативним джерелом сировини.

"Ймовірно, скорочення імпорту стане можливим лише за рахунок поступового нарощення поголів’я свиней, що у перспективі позначиться і на внутрішніх закупівельних цінах", – вважає Гопка.

За даними Держстату, станом на 1 вересня 2025 року в Україні утримувалося 4,8 млн свиней – на 5% менше, ніж торік, але на 7% більше, ніж у січні. Попри приріст у 330 тисяч голів від початку року, ринкова пропозиція лишається обмеженою, наголошує експерт УКАБ. Відновлення відбувається здебільшого у секторі підприємств, на які нині припадає 65% поголів’я.

Ціни на свинину в Києві

Ціни на свинину на Столичному ринку в Києві загалом лишаються незмінними вже два тижні, як свідчать дані на сайті.

Так, ребро продають по 230 грн/кг, вирізку – на 100 гривень дорожче. Свинячий биток коштує 270 грн/кг, задня частина – 225 грн/кг, лопатка – 220 грн/кг. На 20 гривень з минулої п’ятниці здешевшав свинячий ошийок, до 350 грн/кг.

Свинячий гуляш і фарш коштують 175 та 170 гривень за кілограм відповідно.

Ціни на свинину в Україні – останні новини

У Асоціації "Свинарі України" прогнозують, що в Україні до кінця року зростуть ціни на свинину. Серед причин називають постійне здорожчання собівартості виробництва. Суттєву роль наприкінці листопада – на початку грудня має відіграти і сезонний фактор.

Зменшується поголів’я свиней в Україні зокрема через постійні російські обстріли. Так, внаслідок масштабної атаки ферми на Харківщині нещодавно загинуло 13 тисяч тварин.

Вас також можуть зацікавити новини: