
Загальне підвищення попиту на свинину на початку зими підштовхне ціни вгору. Про це УНІАН повідомила керівник аналітичного відділу Асоціації "Свинарі України" Олександра Бондарська.
Попит з боку м'ясопереробників зазвичай підвищується в кінці листопада, оскільки вони починають підготовку до зимових свят, каже вона. В грудні, відповідно, жвавішає попит зі сторони споживачів.
Проте найближчим часом здорожчання продукту не прогнозують. Аналітикиня пояснює, що зазвичай ціни на свинину дещо знижуються у кінці третього - на початку четвертого кварталу під впливом сезонного ослаблення попиту з боку споживачів.
"На кінець вересня-початок жовтня здебільшого припадає сезон підвищеної пропозиції альтернативних видів білка через забій присадибної худоби та птиці, розпал грибного сезону та активнішого вилову риби. Разом із тим, споживачі поступово готуються до опалювального сезону, а пропозиція свинини сезонно відновлюється після спаду в спекотнішу пору", – зазначає Бондарська.
У зв’язку зі збільшенням джерел надходження інших видів білка і ростом пропозиції, саме в кінці вересня ціни на свинину традиційно йдуть вниз. Але цьогоріч такого може й не статится.
"Оскільки наразі не спостерігається ажіотажного нарощування виробництва операторами, восени пропозиція, ймовірно, залишатиметься слабкою, хай і дещо вищою, ніж влітку. Це, ймовірно, "пом'якшить" очікуване зниження котирувань на ринку свинини", – пояснює експертка.
Собівартість виробництва свинини безупинно зростає
Галузь свинарства в Україні переживає непрості часи. Ситуація для промислових виробників свинини особливо ускладнилася з другої половини 2024 року. Ціни закупівлі свиней забійних кондицій просіли у порівнянні з попереднім роком – в середньому на 21% – натомість істотно збільшилися виробничі витрати, каже аналітикиня.
"Зокрема, ціни на кормові інгредієнти підвищилися від 11% до понад 35% порівняно з 2023-м, зросли витрати на енергоносії, інші матеріальні ресурси, оплату праці персоналу. Тож виробники опинилися у ситуації, подібній до кризових 2020-2021 років, проте ще й на тлі викликів воєнного часу", – констатує Бондарська.
В цьому році представники галузі працюють в кращих умовах. Це пояснюється зростанням цін на свинину і зменшенням їхніх коливань порівняно з торішніми.
"Разом із тим, витрати (виробників, - УНІАН) продовжують зростати, адже за підсумками січня-серпня середні ціни на корми зросли від 23% до понад 60% проти котирувань за аналогічний період минулого року", – повідомляє експертка АСУ.
За словами Бондарської, серед сукупних витрат виробництва свинини від 65% до майже 80% складають саме корми. І далеко не всі виробники мають змогу сформувати запаси на тривалий час, що сприяє зростанню собівартості м'яса.
Що найбільше впливає на ціну м'яса
Ціна на м’ясо, як і на будь-які інші товари, формується під впливом змін попиту та пропозиції. Так, цьогоріч ціни на свинину були помітно вищими, оскільки внутрішнє її виробництво зменшилося в порівнянні з попереднім роком.
Галузь свинарства розпочала 2025 рік з рекордно низькою чисельністю свинопоголів’я – менше 2,9 мільйона голів – що й відбилося на виробничих результатах, зазначає Бондарська.
"За попередніми оцінками, кількість свиней у сільськогосподарських підприємствах дещо зросла, проте таке позитивне коливання спостерігаємо щороку відповідно до сезонних тенденцій у галузі, тому про впевнене відновлення говорити поки не можемо", – додає аналітикиня.
Ще один фактор, який може вплинути на ціни, – зовнішня торгівля. Проте експортний потік свинини наразі незначний, каже експертка.
"Обсяги імпорту помітно вищі, ніж рік тому. За попередніми підсумками, за 8 місяців року в 6,5 разів вищі, ніж за весь 2024-й. Але наразі ці обсяги не мають істотного впливу на цінову динаміку, адже вони еквівалентні не більш ніж 5% промислового виробництва свинини в Україні чи менше 3% загального (з урахуванням домогосподарств, – УНІАН)", – додає аналітикиня.
Ціни на м’ясо в Україні - останні новини
На початку вересня в Україні помітно зросли ціни на яловичину та телятину. Зокрема, телячий фарш подорожчав на 13%. При цьому решта видів м’яса, такі як баранина, свинина, індичка, курка – не зазнали цінових коливань.
Свинина в Україні встигла подорожчати ще влітку. Якщо в 2024 році це м'ясо продавали в магазинах в середньому не дорожче, ніж 200 грн/кг, то вже з травня цьогоріч складно було знайти ціну нижче 250 грн/кг.