Подіяло скорочення виробництва молока, ріст закупівельних цін, відключення електроенергії, перебої в роботі охолоджувального обладнання.
В Україні виросли ціни на більшість молочних продуктів, які входять до споживчого кошику громадян. Причина – скорочення виробництва молока, ріст закупівельних цін, відключення електроенергії, перебої в роботі охолоджувального обладнання та псування готової продукції в торгівельних мережах, повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.
Зокрема, молоко пастеризоване жирністю 2,5% наразі коштує 47,55 грн. за кг, що на 57 коп. (1%) більше порівняно до попереднього місяця і на 8,36 грн (18%) більше порівняно до минулорічного періоду.
Водночас сметана жирністю 15% в різній тарі в середньому коштує 132,92 грн за кг, що на 56 коп. (0,4%) менше порівняно до попереднього місяця. Порівняно до минулого року сметана подорожчала на 19,85 грн (15%).
Також змінились ціни і на інші молочні продукти:
Аналітик припускає, що зростання цін може бути пов’язаним зі скороченням постачання молочної продукції з молокопереробних підприємств до торговельних мереж внаслідок довготривалих відключень світла в умовах аномальної спеки в липні. В липні під час тривалих відключень холодильне обладнання не функціонувало і значна кількість молочних продуктів зіпсувалася і не була реалізована. Також сильна спека вплинула на перебої в роботі систем вентиляції на молочно-товарних фермах, що призвело до збільшення кількості теплових ударів у корів та зниження їх продуктивності. В липні молокопереробні підприємства відчували дефіцит молока-сировини.
Ціни на капусту в Україні значно зросли минулого тижня. Така ситуація на ринку спровокована дефіцитом овоча нового врожаю.
Українські виробники кавунів отримали можливість підвищити відпускні ціни на свою продукцію. Виробники відвантажують продукцію по 7-15 грн/кг ($0,17-0,36/кг).