Ціни від виробників на цю категорію товарів вже знизилися.
Ціни на молочні продукти в Україні, особливо жирні – такі як сметана, вершки, творог, масло, напівтвердий сир – найближчим часом будуть знижуватися.
Про це УНІАН повідомила заступниця генеральної директорки Асоціації виробників молока Олена Жупінас.
"Виробники вимушені всі свої запаси, які в них є, продавати на внутрішньому ринку. Тому ціна від виробників знизилася, і я думаю, що найближчим часом ми це зможемо побачити і на полицях магазинів", – каже Жупінас.
Фахівчиня пояснює ціновий тренд тим, що українські молочники влітку зробили ставку на продаж своєї продукції в Європу, але вона не зіграла.
"Починаючи ще з серпня місяця, коли закінчилися квоти на експорт масла, сухого молока в ЄС, наші переробні підприємства накопичували всю вироблену продукцію у себе на складах з надією на те, що як тільки квоти відновлять, вони це все зможуть експортувати в ЄС", – пояснює спікерка.
Але на той момент, коли Україні відновили квоти - 29 жовтня, ціни в світі на всі біржові продукти дуже серйозно просіли, продовжує Жупінас.
"Якщо наприкінці жовтня – на початку листопада 2024 року наші молокопереробні підприємства експортували масло в Європу по ціні 7 євро, то зараз ціна, яку їм пропонують – 4,5-4,7 євро", – порівноє експертка.
Ще один суттєвий фактор здешевшання вітчизняних товарів - надлишок в країнах Євросоюзу місцевого виробництва молочної продукції.
"В Україні зараз сировари знаходяться під шаленим тиском європейського сиру. І це вже не тільки польський сир, а і німецький, і голландський, надлишки яких в Європі дуже великі. Так, як вони мають різну державну підтримку, вони просто демпінговими цінами давлять на український ринок, і наші виробники також будуть вимушені знижувати ціни", – каже Жупінас.
На думку фахівчині, українські споживачі зараз можуть виграти від більш лояльних цін, але лише тимчасово.
"При такій ситуації з засиллям імпорту наша молочна галузь просто не витримає і зникне, і ми будемо повністю залежати від імпорту", – резюмує Жупінас.
Вартість молочної продукції в Україні у порівнянні з минулим роком зросла в середньому на 20%, але поступове падіння купівельної спроможності споживачів негативно відображається на попиті.
При цьому українські сири поступово зникають з полиць магазинів, не витримуючи конкуренції з закордонними аналогами, передусім європейськими. І хоча саме молоко в Європі дорожче, за рахунок державної підтримки та більш технологічно розвиненого рівня виробництва, навіть з урахуванням логістичних витрат ті самі польські сири в Україні дешевші за місцеві.