В Україні зростає собівартість виробництва кондитерських виробів.
Протягом останніх шести місяців собівартість виробництва сухих кондитерських виробів (СКВ), до яких відносяться печиво, крекери, вафлі, пряники, галети та інші борошняні вироби, в Україні зросла в середньому на 10-12%. Українцям слід очікувати здорожчання цих солодощів вже навесні 2026 року.
Про це в коментарі УНІАН розповів керівник з маркетингу напрямку СКВ Alviva Group Іван Луцій.
"В Україні існують передумови до здорожчання кондитерських виробів. Цієї осені більшість виробників СКВ були змушені підвищити ціни на 5-10%. Однак, це зростання не покрило в повному обсязі понесених витрат. Тож наступний етап зростання цін слід очікувати вже навесні 2026 року", – повідомив УНІАН Луцій.
Фахівець пояснює майбутнє здорожчання тим, що собівартість виробництва невпинно зростає.
"Головна причина здорожчання - комплекс факторів: зростання цін на сировину, підвищення вартості комплектуючих, здорожчання енергоресурсів та дефіцит людського ресурсу", – перелічує пункти представник виробника.
Водночас він зазначає, що у грудні ціни на кондитерські вироби можуть приємно здивувати українців.
"Щодо прийдешніх свят, я б навпаки очікував збільшення кількості промоакцій зі знижками, що традиційно для цього періоду року", – каже нам спікер.
Окремо Луцій додає, що виробники солодощів ще з минулого року оптимізують рецептури, змінюючи їх на безшоколадні або з використанням замінників, через історичне здорожчання какао-бобів.
"Здорожчання какао-бобів вже кардинально вплинуло на загальні світові тренди в кондитерській галузі. Більшість виробників були змушені переглянути рецептури та частково або повністю перейти на замінники какао", – констатує фахівець.
Наприкінці весни минулого року ціни на какао-боби, що є важливим інгредієнтом багатьох кондитерських виробів, рекордно зросли. Світ зіткнувся з кризою, подібної до якої не було майже півстоліття. Експерти прогнозували, що такий продукт, як шоколад, протягом найближчих років перетвориться на дороге задоволення.
Водночас вартість цукру в жовтні цього року досягла найнижчого рівня з березня 2021 року через покращення прогнозів виробництва.