Понад 80% експорту складають олія, жири, зернові та олійні культури, залишки переробної промисловості.
У 2021 році обсяги поставок аграрної продукції з України до Європейського Союзу склали 8,4 млрд дол., що на 26% більше, ніж у 2020 році.
Про це повідомили у Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" з посиланням на заступника директора Миколу Пугачова.
За його словами, понад 80% товарної структури вітчизняних поставок до Європейського Союзу складають олія, жири, зернові та олійні культури, залишки переробної промисловості.
"Минулого року всі перераховані товарні групи продемонстрували зростання у вартісному вираженні, надавши вирішальний вплив на нарощування нашого загального аграрного експорту в це регіональне угруповання", - сказав експерт.
Він зазначив, що вже кілька років Європейський Союз виступає головним ринком для збуту цілого ряду різних агропродовольчих продуктів з України, серед яких Ріпак (1 млрд 303 млн дол.), плоди та ягоди (315 млн дол.), соєва олія(227 млн дол.), ріпакова олія(174 млн дол.), мед (128 млн дол.), кондитерські вироби з цукру(106 млн дол.) та ін.
Відзначається, що у 2021 році Україні вдалося повністю вичерпати квоти на безмитні поставки в країни Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, ячмінної крупи та борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, оброблених продуктів із зерна, яєць і м'яса птиці. У січні 2022 року вже повністю використана квота на мед.
"В цілому Україні вдалося істотно поліпшити показники агропродовольчого експорту у 2021 році, успішно пристосувавшись до роботи на зовнішніх ринках в умовах пандемії коронавірусу covid 19. Що стосується перспектив у 2022 році, то вони виглядають сприятливими в умовах соціально-економічної стабільності в Україні та основних наших державах-партнерах, хорошого врожаю культур, які формують вітчизняний експорт, і відсутності різких змін світової ринкової кон'юнктури", - підкреслив Пугачов.