"Енергоатом" підтримує намір НКРЕКП змінити правила на ринку електроенергії

НАЕК "Енергоатом" позитивно оцінює намір НКРЕКП, оскільки, нинішній режим, в якому працює енергетична система України, "спотворює ринкові відносини".

Завтра, 20 травня 2020 року, на засіданні НКРЕКП буде розглянуто рішення регулятора про внесення змін до постанови НКРЕКП від 8 квітня 2020 року №766.

Це рішення передбачає, що учасники ринку у своїх заявках на балансуючу електричну енергію мають вказувати ціну не менше 95% від ринку "на добу наперед" і не більше 105% від обмеження ціни на ринку "на добу наперед" на цей розрахунковий період.

НАЕК "Енергоатом" позитивно оцінює намір НКРЕКП, оскільки, як справедливо зазначено в обґрунтуванні до цього рішення, нинішній режим, в якому працює енергетична система України, "спотворює ринкові відносини" та потенційно стимулює інших учасників ринку маніпулювати з продажем обсягів електроенергії. Це, в свою чергу, негативно впливає на виконання спеціальних обов’язків ДП "Гарантований покупець" щодо вчасного розрахунку з виробниками електричної енергії.

​Саме тому фахівці НАЕК "Енергоатом" стверджують, що ухвалення заявленого рішення НКРЕКП допоможе запобігти маніпуляціям та не допустити спотворення цінової політики на ринку електричної енергії. А зволікання з ухваленням означеного рішення призводитиме до ще більшого зростання збитків не лише НАЕК "Енергоатом", а й інших учасників ринку, і насамперед - до недоотримання коштів державним бюджетом України.