"Газпром" відмовився збільшити транзит газу через Україну

Це позбавило Європу можливості в червні додатково закачати в свої сховища 2 млрд куб.м газу.

Російський "Газпром" знову відмовився скористатися додатковими потужностями з прокачування газу через Україну на червень в обсязі 63,7 млн кубометрів на добу.

Про це повідомив глава української держкомпанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також"Нафтогаз" готує новий позов до Стокгольмського арбітражу проти "Газпрому"

"Попри високі ціни на газ в ЄС, "Газпром" не взяв участі в сьогоднішньому аукціоні на потужності з транзиту газу в обсязі 63,7 млн куб.м на добу на червень. Це б дозволило додатково поставити в Європу 2 млрд куб. м в червні, що прискорило б поповнення газу в європейських ПСГ (підземних сховищах газу - УНІАН)", - написав він.

Макогон вважає, що політика "Газпрому" щодо штучного обмеження поставок до Європи вимагає уваги антимонопольного відомства Європейського Союзу.

"Україна була і залишається надійним транзитним партнером Європейського Союзу", - підкреслив він.

Транзит газу до Європи

  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.
  • Документом передбачено, що російський "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб.м в перший рік і по 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.
  • У 2020 році транзит газу через українську газотранспортну систему скоротився на 38%.
  • Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у січні-квітні 2021 року скоротився на 10% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 14,1 млрд кубометрів.