Ми знаходимося в стані енергетичної війни з Росією - Міненергетики

З 1 листопада Російська Федерація зупинила експорт енергетичного вугілля в Україну.

Заступник міністра енергетики України Максим Немчинов зазначає, що Росія робить все до того, щоб Україна більше відчувала на собі енергетичну кризу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у ефір ток-шоу "Право на владу".

Читайте також"Вугілля їде, газу достатньо": Шмигаль заявив, що Україна спокійно пройде опалювальний сезон

Немчинов зазначив, що зараз спостерігається світова енергетична криза.

"Ми сьогодні фактично перебуваємо в стані енергетичної війни з Росією, яка блокує імпорт з Казахстану, не пускаючи залізничні вагони з вугіллям в Україну, яка постійно зменшує замовлені потужності з транзиту газу. Тобто, вони роблять все для того, щоб ми ще більше відчули на собі цю кризу", - сказав Немчинов.

Разом з тим, він запевнив, що вживається достатньо заходів для того, щоб спроби Росії "перешкодити нашим планам" успішно нівелювалися.

Зупинка експорту енергетичного вугілля в Україну:

  • З 1 листопада Російська Федерація зупинила експорт енергетичного вугілля в Україну. Крім того, РФ заблокувала поставки вугілля в Україну з Казахстану.
  • Раніше, 21 жовтня, російська компанія "Інтер РАО" скасувала аукціон з продажу електроенергії, в якому планували взяти участь українські компанії.
  • Водночас добові обсяги транзиту російського газу через українську газотранспортну систему до Європи зменшилися на 34% у порівнянні з обсягами на 1 жовтня і вже скоро можуть дійти до нуля.
  • Також Росія обмежила на листопад постачання скрапленого газу в Україну.