Шмигаль заявив, що на опалювальний сезон вугілля вистачить / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевняє, що на опалювальний сезон Україні вистачить вугілля, і що газом країна також забезпечена.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі ток-шоу "Право на владу".

"Вугілля їде. Вугілля мають забезпечити генеруючі компанії, які володіють вугільними електростанціями. І ми знаємо і бачимо графік поставок вугілля в Україну. Воно їде і по морю, і їде також по залізниці. Окремо є замовлення від "Центренерго" - це державна компанія, яка замовляє, є український видобуток", - зазначив урядовець.

Відео дня

У середньому за опалювальний сезон, зауважив Шмигаль, споживається близько 10 млн тонн вугілля, 8 з яких - власний видобуток, а трохи більше 2 млн тонн - те, що "дозамовлено по імпорту, де є контракти".

"На опалювальний сезон вугілля вистачить. Те, що є нерівномірність поставок, - сьогодні, дійсно, є в світі дефіцит. Сьогодні в в світі є енергетична криза... Звичайно, ми мусимо на це зважати. Але у нас є запаси газу і це також той елемент, який дозволяє нам технологічно запустити, у разі необхідності, ТЕЦ і ТЕС на газу", - сказав Шмигаль.

Він додав, що станом на сьогодні у сховищах Україна має 17,6 млрд кубометрів газу, з яких 1,4 - той газ, який "належить нерезидентам і може бути, за різних умов, ними забраний з України".

"Навіть при умові, що є 16 мільярдів кубів газу, за опалювальний сезон, в середньому, Україна використовує 8. За найжорсткіший і холодний опалювальний сезон - 10 мільярдів кубів. Тобто, у нас газу абсолютно достатньо і для опалення, і для технологічних потреб. Цим ресурсом ми забезпечені", - сказав Шмигаль.

Він підсумував, що упевнений у спокійному проходженні цього опалювального сезону.

"Ми напружено, але дуже впевнено і спокійно дивимося на проходження цієї зими", - підсумував урядовець.

Читайте такожУкраїна знову запросила аварійну допомогу на постачання електроенергії

Відповідаючи на запитання, чому Україна звертається по аварійну допомогу до Білорусі та Словаччини, Шмигаль пояснив, що така аварійна допомога запрошується протягом зимових періодів різними країнами, які знаходяться в одній енергомережі, по декілька разів.

"Минулого року таких аварійних допомог було також близько десятка... Це технологічні речі", - сказав він і додав, що "нічого страшного в цьому немає".

Своєю чергою, міністр палива та енергетики (2007-2010, 2014 років) Юрій Продан зазначив: "Ситуація, насправді, тривожна. Тому що... таких запасів вугілля - 425 тисяч (тонн - УНІАН) - не було з часів "лихих 90-х", коли ми були від'єднані від російської енергосистеми, коли у нас по бартеру були розрахунки і так далі".

За його словами, у листопаді 2014 року запаси вугілля складали близько 1,7 млн тонн. "І в цей період ми вводили обмеження електричної енергії", - сказав Продан.

На це Шмигаль зауважив, що потрібно звертати увагу на баланс енергоресурсів, а з того часу, про який згадує Продан, енергетична система України змінилася.

Як повідомляв УНІАН, станом на 10 листопада 10 з 12 українських ТЕС не мали у себе в запасі мінімальні обсяги вугілля