Промисловість залишається основою української економіки - експерт

За словами економіста, зниження питомої ваги промисловості не означає зниження абсолютних показників.

Промисловість залишається основою української економіки, незважаючи на зниження її питомої ваги на тлі зростання сфери послуг, написав на своїй сторінці в Facebook економіст Павло Вернівський.

"Дуже часто вступаю в дискусії з людьми, які мені доводять, що промисловість - це минуле. Причому, часто люди не розуміють, що зниження питомої ваги промисловості не означає зниження абсолютних показників. Так, частка промисловості впала тільки тому, що сектор послуг зростає швидше!",- повідомив він.

Як приклад того, яку значиму роль у розвитку національної економіки відіграють великі промислові підприємства, Вернівський навів компанію "Метінвест", яка допомагає генерувати 8% ВВП України.

«10 млрд доларів інвестовано в економіку країни і ще 2,5 млрд грн в інфраструктуру міст. 165 млрд грн сплачених податків. 80 тисяч робочих місць. Якщо допустити, що середня зарплата становить 20 тис. грн, то співробітники компанії щорічно витрачають в економіку держави майже 20 млрд грн. Вже мовчу про те, яка кількість постачальників товарів і послуг обслуговує компанію», - зазначив економіст.

За словами Вернівського, зростаюча сфера послуг, яку нерідко протиставляють промисловості, охоплює не тільки компанії, які працюють в туристичній, ресторанній сферах і IT. Це також підприємства в сферах оптово-роздрібної торгівлі, логістичної, фінансової, медичної, сфері освіти і навіть секторі держпослуг. І нерідко вони є підрядниками таких великих промислових груп, як «Метінвест».

Довідка УНІАН. "Метінвест" - міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній, яка є найбільшим в Україні і одним з найбільших в СНД виробником залізорудної сировини і сталі.