Рада прийняла закон про списання боргів на ринку електроенергії

Документ сприятиме вирішенню фінансових проблем держкомпанії "Енергоатом".

Верховна Рада України прийняла закон про врегулювання кредиторської та дебіторської заборгованості на оптовому ринку електричної енергії, а також припинення діяльності оптового постачальника електричної енергії.

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

За ухвалення законопроекту "Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії" (№2386) у другому читанні проголосували 243 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Як повідомляв УНІАН, 30 квітня Рада прийняла в першому читанні законопроект про врегулювання боргів на ринку електроенергії.

Доповідаючи по даному законопроекту, голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що цим документом запроваджуються наступні механізми погашення заборгованості: проведення взаєморозрахунків; погашення (списання) заборгованості; відступлення права вимоги або заміна сторони у зобов'язанні.

За словами Геруса, законопроект сприятиме розв'язанню фінансових проблем державної компанії "Енергоатом", яка здійснює виробництво електроенергії на атомних станціях. Компанія зможе у вигляді облігацій внутрішньої державної позики на 11 мільярдів гривень.

Згідно з інформацією у пояснювальній записці до документа, за станом на 31 серпня 2019 року дебіторська заборгованість держпідприємства "Енергоринок" становить 30,9 мільярда гривень, з неї заборгованість, яка виникла після введення в дію в Україні роздрібного ринку електричної енергії (перше півріччя 2019 року) становить 2,4 мільярда гривень. Кредиторська заборгованість держпідприємства "Енергоринок" становить 28,1 мільярда гривень.

Основні причини виникнення заборгованості: відсутність повного покриття собівартості вугілля вугледобувним підприємствам з державного бюджету; низький рівень платіжної дисципліни підприємств водопровідно-каналізаційного господарства; низький рівень платіжної дисципліни споживачів електричної енергії на тимчасово окупованих територіях Донецькій і Луганській областях.