Транзит газу через Україну скоротився майже на 50%

За умови збереження такого темпу річний обсяг транзиту може становити 52-55 мільярдів кубометрів, що стане найнижчим показником за всю історію ГТС України.

Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у січні-травні 2020 року скоротився на 46% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 20 мільярдів кубометрів.

Читайте такожРосійський "Газпром" залишився без транзиту через Польщу

Про це йдеться в повідомленні Оператора ГТС України".

Повідомляється, що в січні-травні середній добовий режим транзиту склав 132 мільйони кубометрів газу, а з березня він зафіксувався на рівні 150-155 мільйонів кубометрів на добу.

При збереженні такого темпу річний обсяг транзиту може скласти 52-55 мільярдів кубометрів, що стане найнижчим показником за всю історію ГТС України.

Разом з тим з початку року "Газпром" повністю оплачує заброньовані потужності для транзиту газу з Росії (65 мільярдів кубометрів на 2020 рік). Зі свого боку "Оператор ГТС" виконує всі добові заявки й надалі буде забезпечувати безперебійність транспортування газу до європейських країн, наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у 2019 році транзит природного газу через українську газотранспортну систему збільшився на 3,2% - до 89,58 мільярда кубометрів.

З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії "Укртрансгаз" до "Оператору ГТС України", який був переданий в управління держкомпанії "Магістральні газопроводи України" (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.

30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що "Газпром" має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів в перший рік та 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки.