Сторони можуть продовжити контракт ще на десять років / segodnya.ua

Україна і Росія підписали п’ятирічний контракт на транзит газу до Європи, який принесе нашій країни щонайменше 7 млрд дол.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав президент України Володимир Зеленський.

Читайте такожКабмін дозволив "Нафтогазу" підписати контракт з "Газпромом" на транзит газу

Відео дня

«Кінець року, але не досягнень. Україна підписала контракт на транзит газу на п’ять років, впродовж яких ми отримаємо щонайменше понад $7 мільярдів. Сторони можуть продовжити контракт ще на десять років. Українська ГТС буде завантажена, а це – енергетична безпека та добробут українців!», написав він.

Зеленський також уточнив, що згідно з умовами контракту, мінімально гарантована прокачка – 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів у наступні чотири. Фактично є можливість прокачувати і більше.

«Європа знає, що ми не підведемо в енергетичній безпеці», - додав президент.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками тристоронніх переговорів у форматі Україна - ЄС - Росія 20 грудня міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що сторони підписали протокол, який передбачає виконання сторонами низки домовленостей.

Зокрема, новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років. Мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів - у наступні 4 роки.

«Нафтогаз України» вже отримав від «Газпрому» близько 2,9 млрд дол. компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Сьогодні, 30 грудня, Україна і російський "Газпром" підписали мирову угоду, відповідно до якої наша країна відмовляється від штрафу, що наклав Антимонопольний комітет України на російську компанію загальним розміром близько 7,4 млрд доларів.