Україна і Німеччина мають намір спільно працювати над водневими проектами

Україна має значний потенціал у виробництві та транспортуванні водню.

Україна і Німеччина мають намір тісно співпрацювати у сфері енергетики і зокрема, спільно розвивати водневі проекти.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики за підсумками зустрічі глави відомства Германа Галущенка з Надзвичайним і Повноважним послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анкою Фельдгузен.

Читайте такожУкраїна зацікавлена у співпраці з Німеччиною в енергетичній сфері - Шмигаль

Фельдгузен підкреслила, що Україна має значний потенціал в енергетиці для взаємовигідного співробітництва, в тому числі за проектами з виробництва і транспортування водню.

Своєю чергою, Галущенко підтвердив важливість питання розвитку водневої енергетики, а в цьому контексті й перспективи використання інфраструктури газотранспортної системи України. Сторони визначили можливості подальшої реалізації проектів трансформації вугільних регіонів, розвитку водневої енергетики, підвищення енергоефективності та декарбонізації.

Глава Міненерго підкреслив, що Німеччина є одним з ключових надійних партнерів України. Міністр подякував за підтримку України на шляху реформування енергетичного сектору, зокрема, за вагомий внесок у створення та роботу Фонду енергоефективності та співпрацю в проектах з підвищення енергоефективності, впровадження проектів відновлюваної енергетики.

Також сторони обговорили процес синхронізації об'єднаної енергосистеми України з європейською енергосистемою ENTSO-E.

"Синхронізація з європейською енергосистемою - це те, що ми реалізуємо в найближчому майбутньому. Ініційоване Міненерго рішення про заборону імпорту електроенергії з РФ і Білорусі є одним з кроків для прискорення цієї інтеграції", - цитує прес-служба Галущенко.

Інтеграція в ЄС і співпраця з Німеччиною

У травні 2021 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що Україна зацікавлена в розширенні співпраці з Німеччиною в енергетичній сфері.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна прагне синхронізувати та інтегрувати свою економіку в господарську систему Європейського Союзу і на цьому шляху особливе значення має співпраця з Німеччиною.