Шмигаль зазначив, що ФРН посідає перше місце серед торгових партнерів України в ЄС / УНІАН Володимир Гонтар

Україна зацікавлена в розширенні співпраці з Німеччиною в енергетичній сфері.

Про це повідомила прес-служба уряду з посиланням на прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Читайте такожВ Україні подорожчає електроенергія: скільки будемо платити

Відео дня

Згідно з повідомленням, на зустрічі прем'єр-міністра України з представниками німецької влади, що відбулася 24 травня, були присутні федеральний голова партії «Союз90/Зелені» Роберт Габек, депутат Європейського парламенту Віола фон Крамон-Таубадель, депутати Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина Омід Нуріпур і Мануель Заррацін.

Шмигаль зазначив, що ФРН посідає перше місце серед торговельних партнерів України в ЄС. Він додав, що Україна прагне і надалі використовувати спільний потенціал для розширення напрямків співпраці та зміцнення двосторонніх відносин.

"Ми вже маємо суттєві напрацювання в цьому напрямку (енергетичній сфері – УНІАН). У серпні минулого року Україна і Німеччина підписали спільну заяву про налагодження енергетичного партнерства. Воно передбачає поглиблену взаємодію у сферах відновлюваної енергетики, енергоефективності, декарбонізації та зміни клімату, водневої економіки, трансформації вугільних регіонів", - цитує прес-служби Шмигаля.

Як зазначив прем'єр, в Україні 61 вугільний регіон, які залежать від монопідприємств.

"Цього року ми починаємо два пілотних проекти на шахтах. Ця реформа допоможе створити нові робочі місця і сприятиме декарбонізації. Україна твердо стоїть на принципах Європейського зеленого курсу", - сказав глава уряду.

Шмигаль підкреслив, що пріоритетна мета України в енергетичній сфері - приєднання до ENTSO-E. за його словами, синхронізація української енергетичної системи з європейською мережею у 2023 році - важливий крок для України, яким зараз уряд активно займається.

Крім того, прем'єр-міністр наголосив на важливості підтримки Німеччини у протидії агресії з боку Російської Федерації та приєднання німецької сторони до ініціативи "Кримська платформа".

Інтеграція в ЄС

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна прагне синхронізувати та інтегрувати свою економіку в господарську систему Європейського Союзу і на цьому шляху особливе значення має співпраця з Німеччиною.