Заступник міністра економіки Качка сфальсифікував засідання торгової комісії, яка повинна була захистити український паливний ринок від російської експансії

Засідання комісії, за словами її членів, було «віртуальним».

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка сфальсифікував засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яка планувала прийняти рішення про недоцільність порушення антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну дизельного палива та скрапленого газу походженням з РФ.

Член комісії, держуповноважений Антимонопольного комітету Сергій Тищик повідомив УНІАН, що заступник міністра економіки Качка вчора, 22 червня в обхід процедури розвозив членам комісії на підпис проекти рішення.

«Засідання було по суті віртуальним. Заступник голови МЕРТ Качка приїхав до нас з паперами, ми свої підписи поставили, він поїхав далі по іншим членам комісії», - сказав Тищик, який проголосував проти рішення.

Попри те, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі є колегіальним органом, за словами Тищика, члени комісії не отримали можливості спільно обговорити виставлені на голосування питання і дізнатися, яке фінальне рішення.

«Документи по цій комісії розіслали всім і кожен член комісії мав можливість вивчити і висловити свою позицію. Ми, як Антимонопольний свою позицію висловили по кожному питанню. Результуючі голосування я не бачив, хотілося б побачити», - зазначив він.

У той же час, член комісії, перший заступник міністра інфраструктури Дмитро Абрамович, чий підпис стоїть під сфальшованим Качкою документом, сховався від незручних запитань у Чорнобилі.

«Колега, я думаю, що вам краще звернутися до Мінекономрозвитку до Тараса Качки, я зараз у Чорнобилі перебуваю на об'єкті. Воно вчора відбувалося, так. Зверніться до нього, в секретаріат, щоб по суті вам відповіли, яким чином», - сказав Абрамович.

При цьому багато членів комісії, до яких за коментарем звернувся УНІАН, повідомили, що в голосуванні участі не брали.

Так, заступник міністра фінансів Світлана Воробей і заступник держсекретаря Кабінету міністрів Володимир Федорчук заявили, що нічого про засідання не знають.

«Не можу сказати, мене на нього не запрошували», - сказав Федорчук.

«Не можу нічого сказати, так як не відбувалося, я не була присутня на засіданні», - зазначила Воробей.

У свою чергу, інші члени комісії відмовлялися відповідати на запитання про засідання і радили звернутися в прес-службу, як і сам заступник міністра економіки Качка, до якого УНІАН звернувся з проханням прокоментувати його настільки неприродну поведінку.

«Ви знаєте, звертайтеся в прес-службу з цими питаннями», - відповів Качка на питання про те, в чому була необхідність фальсифікації засідання комісії і чи не боїться відповідальності за такі незаконні дії.

УНІАН також відправив відповідний запит в Мінекономрозвитку, однак поки що відповіді не отримав.

Як повідомляв УНІАН, 22 червня, мало відбутися засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому мала бути розглянута скарга ПАТ "Укртатнафта", ПАТ "Укрнафта" та АТ "Укргазвидобування" про порушення та проведення антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації, звіт і висновки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства про результати проведення антисубсидиційної процедури щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації. Згідно з проектом рішення, який є у розпорядженні УНІАН, комісія планувала відмовитися від проведення розслідування, відкривши дорогу російській експансії на український паливний ринок.