Зеленський закликає українців свідомо ставитися до споживання електрики

Президент просить громадян не вмикати зайву електротехніку.

Президент України Володимир Зеленський закликає українців свідомо ставитися до споживання електрики.

Про це глава держави сказав у вечірньому зверненні до українців.

"Будуть роз’яснення і від керівників обласних адміністрацій, і від урядовців, але загалом потрібно вже із 7-ї ранку завтрашнього дня особливо свідомо ставитися до споживання електрики", - наголосив Зеленський.

"Будь ласка, не вмикайте зайву електротехніку. Будь ласка, обмежуйте споживання електрики тією технікою, яка потребує багато енергії. Завтра дуже важливо, щоб споживання було максимально свідомим, тоді й графіки стабілізаційних відключень будуть коротшими", - заявив президент.

Також глава держави нагадав, що провів сьогодні загальну нараду з питань енергетики – Офіс президента, уряд, енергокомпанії.

"Готуємося до всіх можливих сценаріїв з огляду на зимовий сезон. Виходимо з того, що російський терор буде спрямований на енергообʼєкти, поки з допомогою партнерів не забезпечимо можливість збивати 100% ворожих ракет і дронів", - заявив Зеленський.

Атаки РФ на критичну інфраструктуру: деталі

Як повідомляв УНІАН, з 10 жовтня внаслідок російських атак в Україні було зруйновано третину електростанцій, що стало причиною масштабних відключень електропостачання. Через це влада закликала українців до свідомого споживання електроенергії у пікові години.

Сьогодні, 19 жовтня, радник міністра з питань енергетики Олександр Харченко повідомив, що близько 40% енергетичної інфраструктури України серйозно пошкоджено.

Згодом заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко заявив, що відзавтра по всій країні вводитимуться обмеження на постачання електричної енергії. Починаючи з 07:00 до 23:00 необхідно мінімізувати користування електроенергією.

Відключення електроенергії 20 жовтня в Україні будуть почерговими, їх тривалість визначатимуть обленерго, але вона становитиме не більше чотирьох годин.