Знижка на транзит: експерт розкрив суть несподіваної пропозиції Зеленського "Газпрому"

Раніше президент запропонував російській стороні збільшити обсяги газу, який йде транзитом через Україну.

Вчорашня пропозиція президента Володимира Зеленського Росії щодо транзиту додаткових обсягів газу зі знижкою - це правильний крок на підтримку Європи.

Таку думку висловив енергетичний експерт Геннадій Кобаль в ефірі телеканалу "Україна 24".

Україна, за його словами, таким чином показала добру волю і бажання співпрацювати й підтримувати Європу під час енергетичної кризи.

"Ця ситуація цікава, оскільки відбувається на тлі кризи в Європі, і на тлі того, що росіяни тиснуть на Європу, щоб швидко провести сертифікацію "Північного потоку-2". У свою чергу, Україна пропонує вже - без затримок, хоч завтра збільшити вдвічі. Зараз ми поставляємо 86 млн (кубометрів на добу - ред.), ми можемо поставляти хоч 200 млн транзиту завтра... Тим більше, щоб нас не дорікали, що ми хочемо скористатися складною ситуацією в Європі, заробити гроші, ми готові зробити це дешевше в два рази", - сказав Кобаль.

Читайте такожЄвропа може отримати від України додатково 55 млрд куб. м газу – Данілов

Експерт також сумнівається, що "Газпром" знайде контраргументи для Європи на пропозицію українського президента.

Напередодні Україна запропонувала Росії знижку на поставку в Європу природного газу. Йдеться про обсяги, що перевищують договірні 40 мільярдів кубометрів на рік, які транспортуються з РФ через українську ГТС. За словами президента Зеленського, таким чином Україна хоче полегшити енергетичну кризу в регіоні. Він уточнив, що знижка може скласти 50%.

Транзит газу через Україну

Як повідомляв УНІАН, голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко вважає, що Росія навмисно скорочує транзит газу через Україну, щоб шантажувати Європу і змусити сертифікувати "Північний потік-2".

Минулого року російським "Газпромом" було заброньовано 60 млрд куб. м газу через українську ГТС, а в цьому - 40 млрд кубів "не тому що щось сталося з українською ГТС, а тому що Путін спеціально не хоче давати обсяги газу в Європу".

Запаси природного газу в українських підземних сховищах (ПСГ) на 17 жовтня склали 18,66 млрд куб.м, що майже на 34% менше торішніх показників.