Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на засіданні Кабінету міністрів.
«Ризики розкручування інфляційних процесів за рахунок продовження загальносвітової тенденції подорожчання продуктів харчування для нашої країни вищі (ніж в інших країнах – УНІАН), оскільки у нас досі не створена необхідна інфраструктура для зберігання перехідних запасів і оптової торгівлі», - сказав М.АЗАРОВ.
Він підкреслив, що минулого року негативний вплив на інфляцію викликав саме ажіотажний попит на продукти харчування. Разом з тим глава уряду акцентував, що уряду в 2010 році, незважаючи на зростання цін на продукти харчування на світовому ринку і засуху в Україні, вдалося «гідно» відреагувати на цінову кризу, і восени стрибки цін були зупинені.
«Тому посипати голову попелом не варто. Треба робити висновки і бути готовими до нових викликів», - сказав прем`єр-міністр.
Він зазначив, що організація з питань продовольства і сільського господарства ООН прогнозує подальше збільшення цін на продовольство в світі. І причинами цьому є глобальні зміни клімату, зростання споживання продуктів харчування в найбільш населених країнах світу – Індії, Китаї, а також структурні розрахунки виробників сільгосппродукції і невизначеність на світових фінансових ринках. Такі чинники неможливо компенсувати за 2-3 роки.
«Отож Україна не може розраховувати на компенсацію ризиків на внутрішньому ринку, створених відсталістю нашої агропромислової галузі за рахунок зовнішніх ринків», - сказав М.АЗАРОВ.
Довідка УНІАН. За даними Державного комітету статистики України, інфляція в Україні в грудні 2010 року, порівняно з листопадом 2010 року, склала 0,8%, з початку 2010 року (до грудня 2009 року) – 9,1%.
За інформацією експертів, сьогодні ціни на овочі в Україні перевищують європейські. На думку експертів, причинами такого стану справ є невисока ефективність виробництва овочів в Україні, а також нерозвиненість інфраструктури зберігання, транспортування і збуту.