Кабмін оприлюднив постанову про держрегулювання цін (перелік товарів)

До переліку товарів, що підлягають держрегулюванню, увійшло 10 продуктів, 20 найменувань засобів захисту, а також низка засобів дезінфекції та ліків.

Кабінет міністрів оприлюднив постанову про державне регулювання цін на соціально значущі продукти, засоби захисту, антисептики та фармпрепарати.

Читайте такожЗростання цін минулого року стало мінімальним за останні 6 років – НБУ

Відповідну постанову Кабінету міністрів №341 опубліковано в «Урядовому кур'єрі» 7 травня, вона набуває чинності через 10 днів з дня опублікування та діє до кінця карантину.

Як сказано в тексті постанови, регулювання здійснюватиметься шляхом декларування зміни роздрібних цін на ці товари.

До переліку соціально значущих продуктів увійшли: вода мінеральна без газу, птиця (тушка куряча), яйця курячі категорії С1, хліб житньо-пшеничний, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), крупа гречана, цукор-пісок, пшеничне борошно вищого сорту, масло вершкове жирністю 72,5%, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель із пшеничного борошна вищого сорту).

Що стосується товарів протиепідеміологічного призначення, то до них Кабмін відніс низку лікарських засобів: Paracetamol, Azythromycin, Ampicillin, Amoxicillin, Ceftriaxone, Moxifloxacin, Amoxicillin and beta-lactamase inhibitor.

Крім того, до переліку ввійшли антисептики та дезинфікуючі засоби - хлоргексидин, етанол, повідон йоду, засіб на спиртовій основі для протирання рук, хлоровмісні та інші препарати для дезінфекції поверхонь, хлороксіленол; кишеньковий спиртовмісний антисептик для рук; засоби дезінфекції для обробки рук та шкіри, а також поверхонь; мийно-дезінфекційні засоби для прання, інструментів та обладнання.

Також до переліку товарів, що підлягають держрегулюванню, включено двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавички, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 і FFP3, бахіли, фільтри для масок тощо.

Декларація застосовується в разі, якщо ціни на зазначені товари змінились на 15% і більше протягом місяця до початку дії прийнятої постанови, на 10-15% - за два тижні до початку дії, на 5-10% - за три дні до початку дії ініціативи уряду.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження державного регулювання цін на низку продовольчих товарів і товарів протиепідемічного призначення, необхідних для боротьби з поширенням COVID-19.

У березні Антимонопольний комітет почав розслідування про антиконкурентні дії українських торгових мереж через зростання цін на продукти харчування в деяких регіонах України. Зокрема, ціни на гречану крупу зросли більш ніж на 50%, цукор - на 16%. У квітні українські супермаркети почали знижувати торгову націнку на товари першої необхідності.