Ілюстрація REUTERS

В Україні у 2019 році сповільнилося зростання цін, і показник інфляції в 4,1% став найнижчим за останні шість років.

Читайте такожНацбанк розповів про жорстку кризовий сценарій для України

Про це повідомляється в річному звіті Національного банку України за 2019 рік.

Відео дня

У звіті, опублікованому на сайті НБУ, зазначається, що Україна швидко досягла мети щодо інфляції завдяки політиці Національного банку і уряду.

"Україна досягла мети щодо інфляції швидше, ніж очікувалося, навіть попри рік подвійних виборів, які зазвичай через політичну невизначеність негативно позначаються на економічних показниках країни. Цьому сприяла послідовна монетарна політика Національного банку в поєднанні з виваженою фіскальною політикою уряду", - йдеться в релізі за даними звіту.

У звіті наведено дані щодо міжнародних резервів України. Так, за 2019 рік резерви збільшилися до 25,3 мільярда доларів США, сприятлива ситуація на валютному ринку дозволила наростити резерви на 22% за рік. Чиста купівля валюти Національним банком становила 7,9 мільярда доларів США, що, за даними НБУ, є найбільшим значенням за останні 14 років.

"Приплив валюти в Україну забезпечували інвестиції іноземних інвесторів у державні цінні папери, надходження від українського експорту, зокрема, завдяки рекордної врожайності в агросекторі, зростання експорту ІТ-послуг, стабільно високі обсяги переказів трудових мігрантів. Також сприятливу ситуацію на валютному ринку підтримували низькі ціни на імпортні енергоносії та помірний обсяг репатріації дивідендів", - йдеться в релізі.

Ілюстрація REUTERS

У звіті зазначається зростання довіри українців до банків: гривневі та валютні вклади істотно зросли. Зокрема гривневі кошти громадян в банках за минулий рік збільшилися на 17,5%, валютні вклади - на 15,4%. Гривневі кошти бізнесу в банках за рік зросли на 19,5%, а валютні кошти - на 48,4%.

Що стосується кредитів, то гривневе кредитування громадян на споживчі потреби за підсумками року зросла майже на третину - на 31%. Також зростало кредитування на купівлю нерухомості - на 13,4%. Причини зростання - зростання доходів громадян, з одного боку, і висока прибутковість таких послуг для банків - з іншого. Водночас чисті гривневі кредити бізнесу за минулий рік скоротилися на 6,2%.

"Пом'якшення монетарної політики протягом 2019 року сприяло здешевленню кредитів. Ставки за гривневими кредитами бізнесу почали знижуватися в кінці року. Протягом четвертого кварталу - на 2,4 процентних пункту до 15,7% річних. Втім, вартість кредитів для фізичних осіб залишалася високою", - підкреслили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України підвищив прогноз інфляції в Україні у 2020 році до 6% з 4,8%, прогнозованих раніше, залишившись при цьому в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п. п.

У першому кварталі 2021 року інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону з-за ефекту низької бази порівняння, але потім сповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де і буде залишатися надалі.