Економісти попередили, що сприятливі умови для українського експорту не триватимуть вічно

Наразі половину українського експорту становить продовольча та металургійна сировина.

Цього року для українського експорту склалися сприятливі умови, втім ситуація може різко змінитися вже наступного року.

Як йдеться в сюжеті "5 каналу", за 6 місяців 2021 року експорт товарів з України зріс на третину проти аналогічного періоду торік, сягнувши майже 30 млрд доларів. При цьому половину українського експорту становить продовольча та металургійна сировина. 

"На сьогодні є приваблива кон’юнктура на наш експорт сировинний… але далі природнє коливання ціну опустить, і не треба розраховувати, що весь наступний рік буде сприятлива кон’юнктура на наш сировинний експорт", – вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Як приклад експерти наводять найбільшу експортну позицію України – зернові та олійні культури, попит на які підтримують урядові імпортери з різних країн. Тендери на новий врожай пшениці вже оголосили Філіпіни, Японія, Алжир і Корея. Однак, покупці стримані – вичікують дешевших цін. Ринок вже відчуває розворот цінового тренду.

"Якщо ми говоримо про сільськогосподарську продукцію, тут дуже багато залежить від рівня врожаю. Наприклад, зараз посуха в Бразилії – це впливає. Але рекордні врожаї будуть в Україні та в Росії – і це призведе до того, що багато продукції потрапить на ринок і ціни опустяться", – прогнозує інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Як раніше повідомляв УНІАН, наразі Україна прискорює темпи експорту зерна на тлі прогнозу рекордного врожаю.