Гривня слабшає через дефіцит валюти, аналітики очікують на стабілізацію курсу

Дефіцит готівкової валюти залишається ключовим чинником в ослабленні курсу гривні.

Ослаблення готівкового курсу гривні спричинено дефіцитом валюти, та додаткова пропозиція валюти допоможе стабілізувати курс.

Про це йдеться у фінансовому тижневику інвестгрупи ICU.

"Дефіцит готівкової валюти залишається ключовим чинником в ослабленні курсу гривні. Попри наші очікування, аукціони НБУ, що були проведені в попередні тижні, не допомогли стабілізації курсу. Але ми сподіваємося, що додаткова пропозиція готівкової валюти допоможе стабілізувати курс на поточному чи близькому від нього рівні", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що минулого тижня гривня знову слабшала, попри намагання НБУ зменшити дефіцит готівкової валюти. Попри кілька проведених аукціонів НБУ із продажу готівкової валюти, курс гривні до долара США послабшав, зокрема в касах найбільших українських банків із 39,3-40,3 грн/дол. до 39,4-40,4 грн/дол. Тож НБУ знову оголосив на сьогодні аукціон із продажу готівкових 100 млн дол. та 100 млн євро.

"Не змінюється й стан безготівкового ринку. Попит клієнтів банків на іноземну валюту значно переважає пропозицію, і НБУ звично продає близько 0,5 млрд щотижня через інтервенції", - зазначили в ICU.

Як повідомляв УНІАН, у НБУ пояснили дефіцит готівкової валюти в банках порушенням логістики через війну. За словами першого заступника голови Ради НБУ Василя Фурмана, Національний банк втрутився в цю проблему, вирішивши її через продаж банкам готівкового долара та євро.

Вас також можуть зацікавити новини: