У Нацбанку розповіли, що стримувало зростання цін у серпні

Інфляція в Україні в серпні прискорилася до 2,5% в річному вимірі з 2,4% в липні.

Споживчу інфляцію в серпні, яка прискорилася до 2,5%, але залишилася нижче цільового діапазону 5% ± 1 п.п, стримувало уповільнення зростання цін на продукти харчування.

Читайте такожВ Україні прикро зростання цін: що подорожчало найбільше

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

"Продовжило сповільнюватися зростання цін на продовольчі товари (до 3,3% р/р). Зокрема, низькими темпами дорожчала більшість молочних і борошняних виробів, продукти з риби та безалкогольні напої. Це пов'язано як зі збільшенням пропозиції, в тому числі шляхом імпорту, так і з млявим попитом на дорожчі вироби та продукти не першої необхідності", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, сповільнилося падіння цін на непродовольчі товари (до 0,2% р/р). Це обумовлено як ослабленням гривні в попередні місяці, так і реалізацією відкладеного попиту на окремі товари з боку споживачів. Меншими темпами падали ціни на побутову техніку та електроніку. Прискорилося зростання вартості автомобілів, ліків та інших медичних товарів. Натомість збільшилося падіння цін на інші товари не першої необхідності - одяг та взуття, посуд, домашній текстиль.

Як повідомила прес-служба, темпи зростання вартості послуг незначно сповільнилися (до 8,2% р/р). Слабкий попит і посилення карантину в окремих областях стримували зростання вартості послуг кінотеатрів, закладів громадського харчування, курсів іноземної мови. Сповільнилося також зростання вартості медичних послуг. Зате в результаті реалізації відкладеного попиту стрімко скоротилися темпи падіння цін на туристичні послуги.

У повідомленні наголошується, що фактична споживча інфляція залишається нижче цільового діапазону 5% ± 1 п.п., проте з пожвавленням споживчого попиту та економічної активності на тлі низької бази порівняння минулого року очікується, що вона повернеться в межі цільового діапазону до кінця року.

Що цьому передувало

  • За даними Державної служби статистики, споживча інфляція в Україні в серпні 2020 року в річному вираженні - у порівнянні з серпнем 2019 року - становила 2,5%, що вище на 0,1 п.п. у порівнянні з липнем поточного року.
  • У місячному вимірі ціни знизилися на 0,2%.