Нацбанк удосконалив облік прямих іноземних інвестицій

Функції публікації даних за прямим іноземним інвестиціям було передано Нацбанку Держстатом.

Національний банк України удосконалив обчислення статистики прямих іноземних інвестицій (ПІІ) відповідно до міжнародних стандартів.

Читайте такожКриза близько: НБУ прогнозує подальше падіння української економіки

Як повідомила прес-служба НБУ, відтепер у платіжному балансі будуть враховуватися реінвестовані доходи підприємств, тобто доходи прямих іноземних інвесторів будуть включати не тільки дивіденди, а й їх частку нерозподіленого прибутку підприємства. Такі зміни відповідають стандартам статистики Міжнародного валютного фонду і практиці більшості країн світу. Вони дозволять поліпшити порівнянність макропоказників України з іншими країнами.

"Облік реінвестованих доходів не позначиться на загальному сальдо платіжного балансу, адже вони дзеркально відображаються у двох статтях платіжного балансу - "Первинні доходи" поточного рахунку та "Прямі інвестиції" фінансового рахунку. Облік реінвестованих доходів коригує показники дефіциту поточного рахунку України прямих іноземних інвестицій на однакові значення", - йдеться в повідомленні.

У НБУ нагадали, що функції публікації даних за прямим іноземним інвестиціям з 2020 року остаточно передані з Державної служби статистики України в Нацбанк. Перша публікація статистики прямих інвестицій за видами економічної діяльності в розрізі країн і регіонів відбудеться 30 червня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України приєднався до Міжнародної мережі регуляторів кредитних спілок напередодні придбання функцій регулювання ринку небанківських фінансових послуг.