Ілюстрація / REUTERS

Потік прямих іноземних інвестицій в глобальній економіці в 2020 році скоротиться на 40% порівняно з показником 2019 року.

Читайте такожАвстрія виділить додаткові 12 мільярдів євро на порятунок економіки

Про це йдеться в доповіді Конференції ООН з торгівлі і розвитку (UNCTAD) у зв'язку зі шкодою, завданою пандемією коронавірусної інфекції, передає Анадолу. За прогнозами UNCTAD, обсяг прямих іноземних інвестицій за підсумками поточного року знизиться до позначки нижче $1 трлн, що стане найнижчим показником з 2005 року.

Відео дня

Якщо в 2019 році обсяг прямих іноземних інвестицій становив $1,54 трлн, то у 2020 році цей показник впаде нижче позначки $1 трлн, зазначили в Конфедерації.

Крім того, очікується їхнє подальше зниження ще від 5% до 10% в 2021 році, а оздоровлення може початися в 2022 році, вважають в UNCTAD.

У доповіді зазначається, що обмеження економічної діяльності з метою запобігання поширенню епідемії уповільнило реалізацію інвестиційних проектів. «Перспектива глибокої рецесії змусить міжнародні компанії до перегляду питання реалізації нових проектів. Антикризові програми урядів припускають також скорочення обсягу інвестицій», - йдеться в доповіді.

Глобальна економіка перебуває зараз у більш важкій ситуації, ніж під час фінансової кризи 2008 року, зазначив генсек UNCTAD Мухіса Кіту, оцінюючи ситуацію.

Пандемія призвела до шоку на глобальному інвестиційному ринку, зазначив генсек UNCTAD. За його словами, перспективи розвитку світової економіки поки що туманні, а період кризи безпосередньо залежить від терміну пандемії та ефективності заходів, що вживаються з метою мінімізації збитків.