Українська економіка в другому кварталі тільки поглибить своє падіння / фото УНІАН

Національний банк України прогнозує, що в II кварталі 2020 року відбудеться поглиблення падіння реального валового внутрішнього продукту України в здебільшого через дії карантинних обмежень протягом всього кварталу.

Читайте такожЕкономіка України з початку року скоротилася на 1,3%

Про це йдеться в коментарі Нацбанку, опублікованому на сайті регулятора.

Відео дня

"В II кварталі 2020 року очікується поглиблення падіння реального ВВП... Поступове пом'якшення карантину з середини травня, як і очікувалося, супроводжується відновленням економічної активності та зайнятості. Однак наявні дані свідчать, що падіння за підсумками року, ймовірно, буде глибшим, ніж очікувалося в прогнозі, оприлюдненому в інфляційному звіті за квітень 2020 року", - сказано в повідомленні.

За даними НБУ, оновлений макроекономічний прогноз буде оголошено в ході чергового брифінгу з питань монетарної політики 23 липня та опублікований в інфляційному звіті за липень, публікація якого запланована на 30 липня.

Згідно з повідомленням, в I кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 1,3% в річному вимірі.

Зокрема, серед основних причин падіння української економіки за вказаний період стали негативний вплив карантину на сектори послуг, стрімке падіння інвестицій, поглиблення падіння споживання державного сектора на тлі складної фіскальної ситуації, уповільнення зростання приватного споживання та експорту на тлі ослаблення зовнішнього попиту.

Відзначається, що фактичне падіння економіки було істотніше, ніж оцінка НБУ, опублікована в інфляційному звіті за квітень 2020 року (0,5%), що пов'язано з більш повільним зростанням споживчого та інвестиційного попиту в цей період, ніж очікувалося.

"Вагомим фактором падіння ВВП було падіння інвестицій. Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4% в річному вимірюванні. Подібні значні темпи падіння інвестицій спостерігалися під час кризи 2014-2015 років", - зазначили в прес-службі.

Також повідомляється, що в I кварталі поточного року вперше з 2016 року великі та середні підприємства сформували чистий збиток в сумі 4,9 мільярда гривень, а частка збиткових підприємств зросла до 41% у порівнянні з 27% в I кварталі 2019 року.

У розрізі видів діяльності в I кварталі 2020 року через введення карантину погіршилися показники діяльності практично всіх галузей економіки, за винятком сільського господарства, найбільший негативний вплив спостерігалося у сфері транспорту і більшості секторів послуг.

Своєю чергою показники діяльності торгівлі, а також сфери інформації та телекомунікацій зросли через збільшення попиту населення на послуги доступу до інтернету, в тому числі через перехід на дистанційну форму роботи на період карантину.

Як повідомляв УНІАН, МВФ погіршив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 8,2% з 7,7%, що прогнозував у квітні

Згідно з прогнозом МВФ, споживча інфляція в Україні у 2020 році становитиме 4,5%; у 2021 році – 7,2%; у 2022 році – 5,6%.