Кабмін запропонує Раді виділити додаткові кошти на вакцину від COVID-19 - Шмигаль

Кабмін затвердить відповідний законопроект, який буде переданий до парламенту.

Кабінет міністрів запропонує Верховній Раді виділити додатково 1,4 млрд грн на закупівлю вакцин проти коронавірусу.

Про це під час вступного слова на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте такожШмигаль закликав продовжити масову вакцинацію на вихідних 19-20 червня

«У нас є домовленості на поставку понад 40 мільйонів доз вакцин вже цього року. Частина цих поставок вже проплачена, а по частині ми вносимо авансові платежі. Щоб не виникало ніяких проблем з фінансуванням, уряд пропонує виділити додаткові 1,4 млрд грн на програму боротьби з коронавірусом, зокрема, на покупку вакцин», - сказав він.

За його словами, Кабмін для цього затвердить відповідний законопроект, який буде переданий до парламенту.

"Ці додаткові 1,4 млрд грн будуть отримані в спеціальний фонд бюджету від розмитнення автомобілів на єврономерах. Вчора почав діяти відповідний порядок пільгового розмитнення, і ті, хто нею скористається, будуть чітко розуміти, що ці кошти підуть на боротьбу з пандемією", - додав він.

Закупівля вакцини: що необхідно знати

  • У квітні екс-міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що необхідні 6,5 млрд грн для закупівлі вакцини проти COVID-19 зараз будуть забезпечені за рахунок фінансування програми медичних гарантій (ПМГ) в четвертому кварталі.
  • За його словами, при формуванні держбюджету МОЗ наполягало закласти 15,1 млрд грн на закупівлю вакцин. У підсумку було виділено тільки 4 млрд грн, за які вже придбали препарати. Щоб оплатити наступні законтрактовані вакцини, потрібно 6,5 млрд грн. Щоб не вносити зміни до держбюджету і не втрачати час, відомство вирішило тимчасово перевести цю суму з четвертого кварталу програми медичних гарантій на закупівлю вакцин.
  • Своєю чергою, Міністерство фінансів протягом трьох місяців зобов'язане повернути відповідну суму назад МОЗ.