НБУ посилив нагляд за ринком небанківських фінпослуг

Новостворений департамент входить до блоку пруденційного нагляду.

Національний банк України створив департамент нагляду за ринком небанківських фінансових послуг, трансформувавши департамент нагляду за страховим ринком.

Читайте такожНацбанк дозволив відкривати банківський рахунок з цифровим паспортом

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

"НБУ прийняв рішення про створення департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг. Створення Департаменту відбулося шляхом трансформації департаменту нагляду за страховим ринком", - сказано в повідомленні.

Як зазначає прес-служба, головними функціями нового департаменту стануть: безвиїзний нагляд на індивідуальній та консолідованій основі; оперативне реагування на факти порушення учасниками ринку вимог законодавства та нормативно-правових актів НБУ, застосування адекватних заходів впливу; визначення при здійсненні нагляду пов'язаних з небанківськими установами осіб та здійснення контролю за операціями з такими особами; контроль за дотриманням небанківськими установами вимог законодавства України з питань проведення внутрішнього і зовнішнього аудиту.

За даними прес-служби, до складу департаменту увійдуть три управління та один відділ: управління нагляду за страховим ринком; управління нагляду за кредитними спілками; управління нагляду за фінансовими компаніями; відділ з впровадження наглядових процедур.

Департамент входить до блоку пруденційного нагляду, куратором якого за вертикаллю підпорядкування є перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Що цьому передувало