Тепер не потрібно фізично пред'являти ID-карту / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національний банк України спростив процедуру віддаленої ідентифікації та верифікації банківських клієнтів з цифровим паспортом у мобільному додатку "Дія".

Про це повідомила прес-служба регулятор.

Читайте такожНацбанк запустив додаток для зчитування даних з біометричних паспортів

Відео дня

"Відтепер громадянам при дистанційному відкритті рахунку в банку не потрібно фізично пред'являти ID-карту або біометричний закордонний паспорт, якщо вони мають цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт в мобільному додатку "Дія". Скористатися цим методом зможуть всі українці, які мають біометричні документи - ID-карту і закордонний паспорт. Для цього потрібно встановити додаток "Дія" на свій смартфон і верифікуватися для отримання цифрового паспорта або закордонного цифрового паспорта за допомогою системи BankID НБУ", - сказано в повідомленні.

Як це працює

Зазначається, що використовувати цей метод банк зможе після підключення до систем Міністерства цифрової трансформації. В цілому процес буде виглядати так: банк запропонує потенційному клієнту ідентифікуватися в "Дії" через систему BankID НБУ. Після вдалої ідентифікації у клієнта відображаються цифрові документи, згідно з даними, що містяться в державних реєстрах, і через захищені канали банк отримає дані клієнта і додатково здійснить його фотофіксацію методом розпізнавання реальності обличчя. Після цього клієнт зможе користуватися послугами банку.

"Фактично на сьогодні це єдина можливість для фінансових установ дистанційно перевірити ідентифікаційні дані громадян, що містяться в державних реєстрах", - сказано в повідомленні.

Термін

Що стосується термінів, то Міністерство цифрової трансформації України планує запустити цей механізм після проведення тестування функціоналу. Разом з тим банкам знадобиться час для підключення до систем Мінцифри та налаштування операційних процесів.

BankID

BankID являє собою систему Національного банку для електронної дистанційної ідентифікації фізичних осіб. з її допомогою користувачі можуть отримувати віддалений доступ до адміністративних (державних), фінансових і комерційних послуг.

Хронологія подій

  • З 1 листопада 2016 року всі громадяни України можуть оформити внутрішній паспорт у вигляді ID-картки з вбудованим безконтактним електронним чіпом, на який записано персональні та біометричні дані, включаючи прописку та сімейний стан.
  • З 1 листопада 2018 будь-який громадянин України може при бажанні в будь-який час обміняти паспорт у вигляді книги на ID-карту.
  • Кабінет міністрів прийняв постанову, що надає можливість передачі електронних копій цифрових внутрішнього і закордонного паспортів через Мобільний додаток для оцифрованих документів «Дія».
  • У лютому 2020 року Мінцифри запустило мобільний додаток для оцифрованих документів «Дія». На сьогодні в ньому доступні цифрові внутрішній і закордонний паспорти, студентський квиток, водійські права, техпаспорт і автостраховка.
  • У квітні 2020 в Україні презентували цифрові паспорти, якими можна користуватися через смартфон.
  • На початку серпня 2020 року Кабінет міністрів схвалив проект закону "Про паспорт громадянина України у формі книжечки"
  • 17 серпня 2020 року уряд запропонував поетапну заміну українського паспорта у формі книжечки на карту.