НБУ почав приймати звітність від небанківських фінустанов

Терміни подання звітності за перше півріччя 2020 року не будуть змінюватися.

Національний банк України завершив тестування та почав приймати звітність від небанківських фінансових установ.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Вебпортал Національного банку відкрито для подання звітності небанківськими фінансовими установами, він працює в робочому режимі. Доступ користувачів до вебпорталу, які раніше зареєструвалися для тестового подання звітності, діють і використовуються для подання звітності в Національний банк України", - йдеться в повідомленні.

Читайте також"Спліт" в дії: що принесе українцям реформа ринку фінансових послуг

Як зазначає прес-служба, установам, які ще не зареєструвалися на веб-порталі, потрібно пройти процедуру реєстрації згідно з пунктом 5 Інструкції про подання звітності небанківськими фінансовими установами.

В НБУ додали, що терміни подання звітності за перше півріччя 2020 року не змінюються й відповідають чинним нормативно-правовим актам НКФП.

"Вимоги Національного банку щодо формування звітних файлів, які подаються через вебпортал, розміщені в реєстрі показників.

Національний банк також підготував і оприлюднив описові та відеоінструкції з подання звітності для небанківських фінансових установ", - йдеться в повідомленні.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про «спліт». Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня перейшли до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 1 липня прийняв функції нагляду та регулювання ринків небанківських фінансових установ від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у рамках прийнятого закону про «спліт».

6 липня 2020 року Національний банк відкрив на офіційному веб-сайті Комплексну інформаційну систему (КІС НБУ), в яку завантажені реєстрів фінансових установ, прийняті від попереднього регулятора Нацкомфінпослуг.