КІС НБУ призначена тільки для ведення реєстрів фінансових установ / фото УНІАН

Національний банк відкрив на офіційному веб-сайті Комплексну інформаційну систему (КІС НБУ), в яку завантажені реєстрів фінансових установ, прийняті від попереднього регулятора Нацкомфінпослуг.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

КІС НБУ дозволяє учасникам ринку і зовнішнім користувачам здійснювати пошук інформації про фінансову установу до державного реєстру фінансових установ та інформації з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, в режимі онлайн.

Відео дня

Читайте такожСвітовий банк та МВФ висловилися на підтримку законопроекту про спліт

У той же час КІС НБУ дозволяє учасникам ринку подавати реєстраційні картки для внесення записів до Державного реєстру фінансових установ.

«Відкривши КІС НБУ, Національний банк забезпечує рівень функціоналу з ведення реєстрів небанківських фінансових установ на рівні попереднього регулятора і готовий до його подальшого вдосконалення», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що КІС НБУ призначена тільки для ведення реєстрів фінансових установ, а звітність учасників ринку буде подаватися через веб-портал НБУ.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про «спліт». Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня перейдуть до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 1 липня прийняв функції нагляду та регулювання ринків небанківських фінансових установ від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у рамках прийнятого закону про «спліт».