Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України (НБУ) в рамках підготовки до прийняття функцій нагляду та регулювання ринків небанківських фінансових установ від Нацкомфінпослуг з 1 липня 2020 року згідно з прийнятим законом про "спліт" має намір в травні-червні представити на розгляд нові редакції проектів законів про фінансові компанії, про страхування та про кредитні спілки.

Читайте такожНезалежні директор та нові договори: у НБУ розповіли, які зміни чекають на страхові компаніїПро це повідомив глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолій під час засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

"Ми йдемо повністю за графіком всіх нормативних документів, ми закінчили конкурс з призначення керівників двох департаментів, які ми створили в нашій структурі, і ми будемо повністю готові з 1 липня відповідно до закону про "спліт" взяти на себе функції Нацкомфінпослуг щодо нагляду та регулювання за небанківськими фінустановами", - сказав Смолій.

Відео дня

Він також зазначив, що НБУ продовжує розробку оновлених проектів закону про фінансові компанії, страхування та інших необхідних документів для ринку небанківських фінансових послуг.

"У травні буде закон про фінансові компанії, а в червні - про страхування та про кредитні спілки", - додав глава НБУ.

Як повідомляв УНІАН, станом на 30 квітня понад тисячі небанківських фінустанов України (майже 60% ринку) вже пройшли тестову ідентифікацію та підключення до системи подання звітності в НБУ в цілях підготовки до "спліту".

Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Зокрема, Нацбанк з 1 липня 2020 року отримає повноваження здійснювати нагляд за 1900 фінустановами, включаючи страхові та факторингові компанії, кредитні спілки, ломбарди і компанії, що надають послуги з переказу коштів.