Аналітики пояснили, чому НБУ різко підвищив курс долара в Україні

Підтримання довоєнного курсу гривні до долара потребувало значних інтервенцій, зазначили аналітики.

Рішення НБУ про послаблення офіційного курсу гривні було безальтернативним, адже підтримання довоєнного курсу гривні до долара потребувало значних інтервенцій.

Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU.

"Національний банк вимушений був одноразово провести значну девальвацію гривні, щоб зменшити дисбаланси валютного ринку в умовах війни й зменшити тиск на валютні резерви. По суті, таке рішення було безальтернативним, адже підтримання довоєнного курсу гривні до долара потребувало значних інтервенцій, що останніми тижнями вже зросли до майже 1 млрд дол. на тиждень", - сказано в повідомленні.

Аналітики зазначили, що зміна офіційного курсу призвела до нових коливань і на готівковому ринку. Готівковий курс обміну в найбільших роздрібних банках ослабився з 35,75-37,14 грн/дол. минулого понеділка до 37,44-38,83 грн/дол. у п'ятницю.

"Також банки оновили карткові курси валют: вони були скориговані та наближені до нового офіційного. Як наслідок, у десяти найбільших банках-емітентах платіжних карток середні курси долара США послабшали за тиждень з 32,5-34,9 грн/дол. до 36,6-37,05 грн/дол.", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 21 липня Національний банк підвищив офіційний курс долара на 25% - до 36,57 грн/дол.

Вас також можуть зацікавити новини: