Під час розрахунків карткою можна втратити тисячі гривень: в чому причина

Національний банк скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам.

Під час валютних розрахунків карткою можна втратити тисячі гривень, оскільки безготівковий курс в багатьох українських банках став значно дорожчим за готівковий.

Як передає кореспондент УНІАН, наприклад, у "ПриватБанку" один готівковий євро коштує - 40,5 грн, в той же час безготівковий на 1 гривню дорожчий - 41,5 грн.

Тобто за умови оплатити покупки в 1 тисячу євро на іноземному сайті гривневою карткою з балансу спише - 41500 грн, але якщо зробити інакше: купити в обміннику готівкові євро і покласти на картку і вже нею розрахуватися, тоді така покупка обійдеться на 1 тисячу гривень дешевше - 40500 грн. Якщо вартість покупки 2 тисячі євро, то економія буде досягати 2 тисячі гривень.

Курс під час війни

Після початку повномасштбного російського вторгнення в Украину Національний банк скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам.

Обмеження були скасовані з 21 травня 2022 року, попри те, що до нападу Росії на Украину курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

21 липня Нацбанк знизив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

Станом на 5 квітня 2023 року більше половини українців зявили про те, що готові користуватися тільки цифровим банкінгом. Найпопулярнішими операціями в цифровому банкінгу серед українців стали поповнення мобільного рахунку, переказ коштів з картки на картку, оплата комунальних послуг та донати.

Вас також можуть зацікавити новини: