Рада підтримала законопроект Зеленського про банкрутство під час карантину

Законопроект був ініційований президентом Володимиром Зеленським.

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який вносить зміни до низки законодавчих актів та регулює окремі питання процедур банкрутства на період боротьби з поширенням COVID-19.

За дане рішення проголосували 314 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Читайте такожВ Україні можуть змінити підхід до проблемних кредитів під заставу житла: що буде по-іншому

Як зазначила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць, ініціатором законопроекту № 4220 виступив президент Володимир Зеленський, а його метою є надання додаткових компенсаторних заходів для проведення процедур банкрутства під час карантину.

"Президент пропонує кілька змін. По-перше, пропонується уточнити, яким чином відбуватимуться збори кредиторів і опитування шляхом відеоконференції. Зокрема, ми передбачаємо, що відбуватиметься ідентифікація по ЕЦП (електронний цифровий підпис – УНІАН). Пропонується вдосконалити уточнення умов і характер відповідальності арбітражного керуючого – президент пропонує уточнити, що звільняється арбітражний керуючий виключно від дисциплінарної відповідальності", - сказала вона.

Також, за словами заступника міністра, законопроект визначає умови для продовження деяких термінів процедури, а саме - що вони будуть продовжені виключно судом і за клопотанням когось з учасників.

Закон про банкрутство на час карантину

У червні 2020 року Верховна Рада прийняла закон про недопущення зловживань у сфері банкрутства на період карантину, введеного владою в рамках заходів для протидії поширенню в країні коронавірусної хвороби COVID-19.