"Буде складно": росіян готують до проблем в економіці

Якщо Захід задіє "повний блок" санкцій, ситуація для російської економіки буде критичною, каже член ради НБУ.

Член ради Національного банку України Василь Фурман заявив, що російський президент Володимир Путін визнав вплив антиросійських санкцій на економіку країни. Уже скоро ситуація в Росії стане критичною. 

"Ми не знаємо точних цифр, але розуміємо, що навіть ті цифри, які офіційно показує влада Росії, вони дуже оптимістичні. Однак президент Путін нещодавно заявив про те, що в середньостроковій перспективі "нам буде складно", тобто вони вже готують суспільство, що реально так і буде", – пояснив він в ефірі телеканалу "FREEДОМ".

Він нагадав, що голова МВФ Крісталіна Георгієва підтвердила, що запроваджені проти РФ обмеження в середньостроковій перспективі матимуть руйнівні наслідки для економіки країни-агресорки. Водночас, за його словами, якщо Захід задіє "повний блок" санкцій, ситуація для російської економіки буде критичною.

Член ради НБУ додав, що під "повним блоком" маються на увазі як старі, так і нові санкції. 

"Наприклад, старих санкцій багато, але тут важливий контроль за виконаннями обмежень. Тому що Росія сьогодні намагається максимально обходити цей контроль, переймаючи досвід Ірану, використовуючи дружні країни і паралельний імпорт. Тому партнери сьогодні так стурбовані питанням контролю. Але якщо ми говоримо, що хочемо перемогти в цій війні, тоді необхідні ще більш жорсткі санкції. Важливо, щоб ринки були максимально обмежені в усьому для них, і тоді ситуація у них буде ситуація точно непроста", – резюмував Фурман.

Санкції проти РФ

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну світові країни почали накладати на РФ санкційні обмеження. Наразі схвалено вже 10 пакетів санкцій ЄС проти Росії. До нього, зокрема, 29 березня приєдналася Швейцарія

Над санкціями проти РФ працює і Україна. 1 квітня стало відомо, що президент України Володимир Зеленський ввів у дію нові санкції. Вони стосуються також російського Мінфіну та Ради Федерації. 

Вас також можуть зацікавити новини: