Fitch підтвердило рейтинг українських держбанків на рівні " B"

На думку Fitch, схильність української влади надавати підтримку всім чотирьом банкам залишається високою.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента чотирьох українських державних банків на рівні "B" зі стабільним прогнозом.

Читайте такожКабмін скасував обмеження зарплат у 47 тисяч гривень для керівництва держбанків

Згідно з повідомленням агентства, Fitch також підтвердило рейтинги стійкості (VR) всіх чотирьох банків - "Приватбанку", "Ощадбанку", "Укрексімбанку" і "Укргазбанку" - на їх поточних рівнях.

"На думку Fitch, схильність української влади надавати підтримку всім чотирьом банкам залишається високою з урахуванням їх повної державної власності (за винятком "Укргазбанку" з 95%), системної значущості (більше для "Приватбанку" та "Ощаду", враховуючи їх 32% і 19% ринкових часток в депозитах фізичних осіб, відповідно, на кінець серпня 2020), рекордної підтримки капіталу... Однак можливості влади надавати підтримку обмежені, особливо в іноземній валюті, про що свідчить рівень рейтингу України", - сказано в повідомленні.

Рейтинг стійкості держбанків

Що стосується рейтингу стійкості (VR), у Fitch зазначають, що показники стійкості всіх банків відображають очікування, що їх автономні кредитні профілі можуть опинитися під тиском економічних наслідків пандемії коронавірусу.

"Fitch очікує, що ВВП України скоротиться на 6,5% в 2020 році з подальшим відновленням на 3,8% у 2021 році. Рейтинги стійкості всіх банків як і раніше відображають їх чутливість до циклічного операційного середовища в Україні, значної доларизації кредитування (за винятком "Приватбанку") і високого ступеня прив'язки до суверенного кредитного профілю шляхом істотних вкладень банків в суверенні облігації (32-59% активів)", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

  • Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 прогнозує падіння світового ВВП у 2020 році на 4,4% в порівнянні з попереднім роком, що краще червневого прогнозу агентства на 0,2 процентних пункти.