Законопроект про банки віддає під повний зовнішній контроль всю фінансову систему країни - Дубінський

Дубінський назвав можливе голосування за законопроект «актом групового зґвалтування нашої Конституції».

Народний депутат України від партії «Слуга народу» Олександр Дубінський заявив, що законопроект про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д) "має відверто корупційний характер і віддає під повний зовнішній контроль транснаціональних корпорацій всю фінансову систему країни".

Читайте такожГолова Нацбанку: економіка впаде на 5%, але зросте в наступні роки

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Дубінський назвав можливе голосування за законопроект «актом групового зґвалтування нашої Конституції».

«Спочатку вони будуть шахрайським способом протягати навмисне названий ними «антиколомойским» закон 2571-д, який має відверто корупційний характер і віддає під повний зовнішній контроль транснаціональних корпорацій всю фінансову систему країни. Після чого відбудеться бенефіс дідуся Смолія, який барвисто зобразить «грандіозні успіхи» центрального банку країни у досягненні цвинтарного спокою в економіці, добитій коронавірусом», - написав він.

За словами Дубінського, за що "ми будемо голосувати - чудово описано в зауваженнях Головного юридичного управління ВР до законопроекту 2571-д, які я рекомендую прочитати всім колегам по парламенту, які навмисно або через незнання планують співучасть у цьому злочині".

Зокрема, у зауваженнях Головного юридичного управління ВР повідомляється таке: «Законопроект містить низку норм, які не відповідають конституційним гарантіям судового захисту порушених прав, зокрема права власності».

В юридичному управлінні Ради зазначають, що пропоновані зміни не враховують положення частини першої статті 15 ЦК України, згідно з яким кожна людина має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. «Тобто, у законопроекті фактично йдеться про можливість існування або прийняття в майбутньому законів, згідно з якими у разі порушення цивільних прав, потерпілій стороні не відшкодовуватимуться завдані їй збитки», - сказано в документі.

В юридичному управлінні додають, що в "разі прийняття запропонованих законопроектом змін особа не зможе захистити своє порушене право із застосуванням способів захисту, передбачених статтями 22 і 23 ЦК України, оскільки законом може передбачатися неможливість застосування цих методів у конкретному випадку, що не забезпечить дотримання вимог, зокрема частини першої статті 28 та частини четвертої статті 41 Конституції України, згідно з якими кожен має право на повагу до його гідності, та не може бути протиправно позбавлений права власності».

З детальним аналізом законопроекту Головним юридичним управлінням Ради можна ознайомитися нижче.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д).

Законопроект передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Водночас, закон чітко визначає передумови та процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ. До законопроекту до другого читання було подано 16 тис. 586 поправок.

30 квітня Верховна Рада прийняла рішення про застосування особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні, передбаченої статтею 119-1 закону "Про Регламент Верховної Ради України", під час розгляду у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д).

У скороченій таблиці до другого читання законопроекту про банківське регулювання 241 поправка. Його розгляд у другому читанні на засіданні парламенту планується 13 травня.