Рада визначилась з тим. як буде розглядати "банківський законопроект" у другому читанні  / Иллюстрация REUTERS

Верховна Рада ухвалила рішення про застосування особливої процедури розгляду законопроектів у другому читанні, передбаченої статтею 119-1 закону "Про Регламент Верховної Ради України", при розгляді у другому читанні проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д).

Читайте такожУ "Слузі народу" розповіли, як Рада буде працювати після завершення карантину

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 255 народних депутатів із 375 зареєстрованих в сесійній залі.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 30 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д), необхідний для початку реалізації нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Законопроект передбачає невідворотність процесу виведення банку з ринку, оскільки відповідне рішення Національного банку не можна буде скасувати або призупинити за рішенням суду.

Водночас, закон чітко визначає передумови і процедуру отримання колишніми власниками виведених з ринку банків компенсацій, якщо вони доведуть у суді незаконність рішення НБУ.

До законопроекту до другого читання було подано 16 тис. 586 поправок.

27 квітня голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що розгляд законопроекту про банківське регулювання після застосування спеціальної процедури може зайняти день-півтора.

Він нагадав, що спеціальна процедура, яку парламент може застосувати для розгляду цього законопроекту, передбачає збір 150 підписів депутатів про застосування такої процедури, далі має бути ухвалено рішення парламенту щодо спецпроцедури.

"Потім ми отримуємо по п'ять поправок від кожної фракції і по одній поправці - від позафракційних депутатів. Формуємо скорочену таблицю, подаємо на розгляд Верховної Ради. І вже на Верховній Раді розглядається ця таблиця. Тобто, якщо ми порахуємо строки, то ми можемо вийти на розгляд цього законопроекту наступного тижня", - сказав Гетманцев.