Затишшя перед бурею: чи може похитнутися відносна стабільність гривні

Думка

Курс гривні останні місяці радує українців своєю відносною стабільністю. Навіть численні ракетні удари агресора, які призводять до багатогодинних відключень світла, води та мобільного зв’язку, не провокують збільшення попиту громадян на готівкову валюту.

Якщо у жовтні вартість готівкового долара досягала навіть 42 гривні, то у листопаді ситуація вирівнялась і валюта стабілізувалася на рівні 40 гривень за долар і такий показник залишається актуальним і до тепер.

Більше того, станом на початок грудня вартість готівкової валюти в середньому стала коштувати майже однаково як у вуличних обмінниках, так і у касах банків. Це означає, що конкуренція між ними вирівнялася після того, як Національний банк скасував більшість обмежень для учасників банківського ринку і здійснив ряд процедур для підкріплення банків достатньою кількістю готівкової валюти. Це позбавило обмінники можливості штучно підвищувати курс на готівкову валюту, користуючись її дефіцитом у банківському секторі.

Однак, не все так райдужно, як може здатися на перший погляд. Ситуація на валютному ринку за умови накопичення негативних факторів може помітно змінитися. І такі ризики, до речі, заклав уряд при розрахунку державного бюджету на 2023 рік. Урядовці очікують, що наступного року курс долара буде становити в середньому 42,2 гривні, а наприкінці наступного року може перевищити 45 гривень за долар.

Ситуація на валютному ринку може помітно змінитися

Які це можуть бути ризики? Безумовно, це можливе загострення ситуації на фронті. Також держава терорист Росія продовжує безжалісно бити по енергетичній системі нашої держави, що впливає не лише на громадян, але і на можливості бізнесу нормально працювати.

Українські підприємці, у тому числі експортери, змушені або взагалі припиняти працювати у такі періоди, або витрачати значні кошти на купівлю генераторів. Все це так чи інакше може призводити до падіння обсягу надходжень валютної виручки в країну і подальшого падіння валового внутрішнього продукту, а також до зростання кількості безробітних.

За останніми підрахунками Міністерства економіки та Національного банку, ВВП України за результатами цього року скоротиться на понад 30 відсотків. Не виключено, що в умовах продовження аварійних відключень електроенергії, на жаль, обсяг падіння може стати більшим. А показник відновлення наступного року нашої економіки, який прогнозують урядовці на рівні 3,2 відсотка, може бути навіть меншим.

Також є ряд гострих викликів на фінансовому фронті країни. Золотовалютні резерви України з початку руйнівної війни скоротилися на 5 млрд доларів до 25 млрд доларів. Це попри безпрецедентну фінансову підтримку дружніх країн та міжнародних партнерів, яка цього року вже перевищила 23 млрд доларів, з яких близько 10 млрд доларів – грантові кошти, які не потрібно буде повертати у майбутньому.

Потреби нашої держави наступного року також будуть значними і сягнуть близько 70 мільярдів доларів, з яких 35 мільярдів доларів необхідно буде залучити у вигляді кредитів та грантів.

Може бути продовжений "друк" гривні для фінансування критичних видатків

Якщо, наприклад, міжнародна підтримка буде затримуватись, то уряд буде змушений звертатися до Національного банку за фінансуванням. Простими словами, може бути продовжений "друк" гривні для фінансування критичних видатків – нашої героїчної армії та соціальної сфери.

Цього року таким чином вже було залучено до держбюджету більше 330 млрд гривень, а до кінця року ця сума може зрости, за прогнозами уряду, до 400 млрд гривень. Такі кроки, звісно, допомагають тут і зараз закрити потреби у фінансуванні, але це провокує зростання інфляції та збільшення пропозиції гривні на валютному ринку, що, у свою чергу, буде тиснути на вартість долара.

Панікувати і бігти купувати валюту за останні гроші наразі, безумовно, не треба. Це ні до чого хорошого не призведе. Але при цьому варто чітко оцінювати ризики і ситуацію, в якій знаходиться українська економіка та фінансова система в умовах боротьби за свою Незалежність.

В Україні існує ряд інструментів, які можуть допомогти частково зберегти купівельну спроможність власних заощаджень в умовах інфляційних процесів. Зокрема, це можливість покласти кошти на гривневі депозити під 16-19 відсотків річних або придбати військові облігації, дохідність яких також перевищує 18 відсотків.

Спрогнозувати, що буде з курсом гривні далі, не зможе ніхто

Щоб захиститися від ризику девальвації гривні, є можливість скористатися запровадженими інструментами від Національного банку, а саме конвертаційними валютними депозитами за гривню від 3 місяців, а також можливістю купити валюту за офіційним курсом за 36,6 гривень під депозит від 6 місяців. Такі послуг вже пропонують багато банків і вони починають набирати все більшої популярності.

Спрогнозувати зі стовідсотковою впевненістю, що буде з курсом гривні далі, не зможе ніхто, але у кожного є можливість скористатися наявними інструментами, які пропонує національна фінансова система, щоб уберегтися від ризиків, які можуть стати реальністю в умовах продовження руйнівної війни.

Богдан Слуцький