Зеленський підписав закон про розблокування великої приватизації

Закон дозволяє почати проведення великої приватизації на аукціонах, які були припинені через пандемію.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про розблокування великої приватизації.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Читайте такожРада не підтримала скасування закону про розблокування великої приватизації

Відзначається, що закон дозволяє почати підготовку і проведення великої приватизації на аукціонах, які були припинені через обмежувальні заходи у зв'язку з пандемією COVID-19 з березня 2020 року.

Документ передбачає, що в період дії карантину не проводяться аукціони зі зниженням стартової ціни, аукціони за методом вивчення цінових пропозицій, а також приватизація шляхом викупу об'єктів великої приватизації. Державне майно дозволяється продавати тільки на аукціоні з умовами, коли торги виграє покупець, який запропонував найвищу ціну і взяв на себе зобов'язання виконати умови продажу.

"Попри коронакризу, незмінною залишається наша мета на приватизацію державних підприємств, які часто управляються вкрай неефективно і є розсадниками корупції. Більш того, щоб забезпечити швидке відновлення економіки після пандемії та зростання добробуту наших громадян, ми повинні покращувати бізнес-клімат і створювати сприятливі умови для залучення в Україну інвестицій", - цитує прес-служба Зеленського.

Що цьому передувало

  • 30 березня Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про розблокування великої приватизації в Україні.
  • Раніше в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зазначали, що прийняття закону дозволить здійснити ряд підготовчих заходів (таких як проведення аукціонів) перед безпосереднім продажем об'єктів великої приватизації.
  • Також в Мінекономіки підкреслили, що розблокування приватизації великих державних підприємств дозволить збільшити надходження до державного бюджету до 12 млрд грн, а також залучити великий обсяг інвестицій.
  • Після оголошення в березні 2020 року карантину для протидії поширенню коронавірусу в Україні був припинений процес підготовки до продажу об'єктів великої приватизації. Раніше планувалося проведення п'яти або шести подібних аукціонів у 2020 році, але жоден в кінцевому підсумку так і не відбувся.
  • Державний бюджет на 2021 рік передбачає залучення 12 млрд грн від приватизації, причому левову частку повинні скласти надходження від великої приватизації.