Фонд гарантування вкладів отримав право на пред'явлення цивільних позовів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе подавати цивільні позови до судів за дорученням кредиторів неплатоспроможних банків.

Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України про особливості придбання Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача (№4547).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 274 народних депутати з 371, зареєстрованого в сесійній залі.

Читайте такожРада ухвалила закон про вдосконалення механізмів виведення банків з ринку

Законом встановлюється, що цивільний позов в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку або банку, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію з підстав, визначених ч. 2 ст. 77 Закону "Про банки та банківську діяльність", вимоги яких акцептовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, може пред'являтися Фондом за дорученням таких осіб.

У такому разі Фонд гарантування вкладів фізосіб набуває статусу цивільного позивача, який зберігається за ним після припинення діяльності неплатоспроможного банку або банку, щодо якого було прийнято рішення про ліквідацію з підстав, визначених ч.2 ст. 77 Закону "Про банки та банківську діяльність", як юридичної особи.

Закон набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків".

Корпоративне управління в банках

30 червня 2021 року Верховна Рада України внесла зміни до деяких законів з метою вдосконалення організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи.