Метою документа є ефективне проведення заходів з виведення банку з ринку / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада в ході засідання ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів для вдосконалення механізмів виведення банків з ринку і задоволення вимог кредиторів цих банків.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття у другому читанні законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків" (№4546) проголосували 256 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожПрокуратура завершила досудове розслідування щодо банку "Аркада"

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою проекту закону є ефективне проведення заходів щодо виведення банку з ринку шляхом удосконалення механізмів збереження активів банку, запобігання втрати майна банку та задоволення вимог якомога більшої кількості кредиторів банків, які виводяться з ринку.

Зокрема, документ визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку і кредиторам банку, а також особою, яка в результаті таких дій отримала майнову вигоду.

Крім того, проект закону передбачає регулювання таких питань, як удосконалення процедур та перелік підстав для виявлення нікчемних правочинів; удосконалення механізму правового захисту працівників Фонду гарантування вкладів фізосіб та членів його адміністративної ради; врегулювання питання роботи Фонду із забезпеченими кредиторами, банків, що виводяться з ринку тощо.

Також закон вводить положення, що дозволяє Фонду гарантування ініціювати цивільні, адміністративні, кримінальні або арбітражні провадження про стягнення шкоди (збитків), завданих банку внаслідок націоналізації, експропріації майна, руйнування, шкоди або знецінення майна в результаті військових дій, збройних конфліктів, громадських заворушень.

Корпоративне управління в банках

30 червня 2021 року Верховна Рада України внесла зміни до деяких законів з метою вдосконалення організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи.