Можна вітати законопроект про лібералізацію використання РРО: закони не повинні обмежувати бізнес - Вадим Карасьов

Актуально

Експертна спільнота України вітає законодавчу ініціативу щодо лібералізації використання підприємцями реєстраторів розрахункових операцій, як розумний компроміс між державою та бізнесом.

Законопроект №2645-д «Про лібералізацію використання підприємцями РРО» готовий до реєстрації у Верховній Раді України.

Про це поінформував член фракції «Слуга народу», голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев

Він пояснив, що законопроект покликаний зняти напругу, що виникла в бізнес-середовищі після прийняття декількох законодавчих актів про обов'язкове використання з 1 січня 2021 року касових апаратів усіма фізичними особами-підприємцями. 

"Над законопроектом ми працювали з реальними підприємцями щоб, з одного боку, могли продовжити процес детінізації економіки і забезпечити додаткові надходження до бюджету. А з іншого - зробити це максимально безболісно для малого бізнесу, щоб він міг нормально комфортно працювати в тих складних умовах, в яких сьогодні опинилася держава і світ в цілому. І до цього рішення ми прийшли разом, в діалозі з бізнесом», - сказав Гетманцев.

Він поінформував, що законопроект розширює перелік "єдинників" I групи, які звільнені від використання РРО. Без касових апаратів зможуть працювати підприємці, які надають послуги з індивідуального навчання (репетитори) і виховання (гувернери) дітей, по утриманню і дресируванню домашніх тварин, послуги споживчих фото - і відеоробот, дизайну, реставрації та виготовлення творів мистецтва за індивідуальним замовленням. Крім того, частково звільняються від використання РРО підприємці II групи, задіяні в роздрібній торгівлі зокрема ті, хто торгує в неспеціалізованих магазинах текстильною продукцією та товарами, що були у вжитку (крім торгівлі технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту).  Звільняються від РРО виробники обладнання для автотранспортних засобів, торговці продуктами харчування (крім підакцизної групи), товарами для відпочинку та культурного призначення, квітами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них, сувенірами та виробами народних майстрів. У пільгову категорію потрапляють також перукарні та салони краси, Послуги з тимчасового проживання в приміщеннях площею не більше 400 кв. м.

За словами директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, законодавчу ініціативу про лібералізацію фіскальної політики можна тільки вітати. Як, втім, були необхідні і раніше прийняті закони про касові апарати для малого бізнесу.

«Від тіньової економіки страждає держава і споживачі. Тому, прийняті закони про використання фізичними особами підприємцями-платниками єдиного податку реєстраторів розрахункових операцій були необхідним інструментарієм для припинення контрабандних потоків, ухилення від сплати податків та захисту споживачів від придбання неякісних товарів. "Право на чек" дає підприємцям можливість для прозорого ведення бізнесу, а нам – звичайним споживачам – право на якісний товар або послугу. Якщо є чек на руках, то це наша гарантія як споживача, наше законне право повернути/обміняти/відремонтувати товар. З іншого боку, можна тільки вітати законопроект про лібералізацію використання РРО, який розширює список ФОПів, які не повинні будуть застосовувати у своїй роботі реєстратори. Це - репетитори, підприємці, які надають побутові послуги і так далі. У всьому повинна бути здорова логіка: закони повинні захищати економіку, але не обмежувати бізнес. Упевнений, що прийняття законопроекту про лібералізацію використання касових апаратів підприємці оцінять по достоїнству», - резюмував Вадим Карасьов.