У Нацбанку з'явився новий комітет

 Комітет буде займатися координацією роботи підрозділів з нагляду / фото УНІАН

До складу комітету увійшли директори профільних департаментів, які займаються небанківськими фінансовими установами.

Правління Національного банку України створило комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг і делегував йому основні повноваження з нагляду за небанківськими фінансовими установами.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Читайте такожНацбанк уточнив вимоги до суб'єктів, які бажають приєднатися до BankID

Основні повноваження нового комітету

Як говориться в повідомленні регулятора, до основних завдань комітету відносяться: розв'язання питань нагляду та регулювання, забезпечення реєстрації та ліцензування учасників ринку, застосування заходів впливу та штрафних санкцій до фінансових установ за порушення, забезпечення захисту прав споживачів небанківських фінансових послуг.

Також комітет буде займатися координацією роботи підрозділів з нагляду, визначенням тенденцій розвитку ринків та наданням відповідних пропозицій правлінню НБУ, сприянням вдосконаленню законодавчої бази для здійснення нагляду і регулювання та забезпеченням стабільності ринків.

Які рішення буде приймати комітет

Новостворений орган отримає право приймати рішення щодо ліцензування та реєстрації фінансових установ та інших учасників небанківського фінансового ринку; узгодження або відмови в придбанні істотної частки в банках; ідентифікації та визнання небанківських фінансових груп; застосування заходів впливу за порушення у сфері захисту прав споживачів; порушення законодавства з питань фінансового моніторингу.

Склад комітету

Склад комітету включає голову - профільного заступника голови правління НБУ, двох заступників голови комітету - директора Департаменту нагляду за страховим ринком та директора Департаменту ліцензування, а також п'ятьох членів комітету.

До складу комітету увійшли директори профільних департаментів, які займаються небанківськими фінансовими установами.

Кадрові перестановки в НБУ

31 липня 2020 року Рада Нацбанку звільнив Сергія Холода з посади заступника глави НБУ.

16 липня 2020 року Верховна Рада України призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.

Виконувала обов'язки глави Нацбанку до призначення нового керівника перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія.

1 липня 2020 року голова НБУ Яків Смолій подав президенту України Володимиру Зеленському заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється "систематичне політичний тиск".