Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) уточнив вимоги до суб'єктів, які виявили намір приєднатися до системи для електронної дистанційній ідентифікації фізичних осіб BankID в статусі абонентів, що надають послуги.

Про це повідомила прес-служба НБУ на офіційному веб-сайті регулятора.

Читайте такожУ Нацбанку назвали умови для іпотеки під 10%

Відео дня

Обов'язки абонентів

Зокрема, регулятор зобов'язав абонентів, що надають послуги, розкривати користувачеві інформацію про умови та порядок надання послуги, для якої здійснюється повна ідентифікація користувача через BankID.

Крім цього, уточнено процедуру приєднання і здійснення розрахунків між абонентами в системі.

В НБУ наголосили, що це призведе до зростання обізнаності користувачів системи, посилення захисту їх прав, підвищення ефективності функціонування системи та її надійності.

Учасники системи

За даними НБУ, сьогодні учасниками системи вже є банки «Форвард», «Південний», ПУМБ, Monobank («Універсал Банк»), «Ощадбанк», «Кредобанк», «Радабанк», «Мотор-банк», «Банк Схід»,« Ідея банк »,«ПриватБанк »,«Альфа банк »,«OTP банк»,«А-банк», банк« Альянс»,« Акордбанк»,«Асвіо банк»,«Конкорд банк», банк «ГРАНТ» і «МТБ БАНК».

Що таке BankID

BankID являє собою систему Національного банку для електронної дистанційної ідентифікації фізичних осіб. За її допомогою користувачі можуть отримувати віддалений доступ до адміністративних (державних), фінансових та комерційних послуг.

Хронологія подій

Національний банк у 2015 році почав проект BankID - Єдина національна система електронної дистанційній ідентифікації фізичних і юридичних осіб. Впровадження системи спрямоване на створення можливості здійснення банками України електронної дистанційної ідентифікації клієнтів і надання громадянам України віддаленого доступу до державних і адміністративних послуг.

У листопаді 2016 року Національний банк України приступив до проекту з надання банківських послуг із застосуванням Єдиної національної системи електронного дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID, який збирався завершити до 2018 року.

У квітні 2020 року з'явилася інформація про те, що українські банки з 28 квітня зможуть проводити ідентифікацію і верифікацію клієнтів без їх особистої присутності. Зокрема, банки зможуть використовувати систему BankID НБУ та електронний підпис, або проводити відеоідентифікації.